Tartaletki - przepisy na mini tarty: proste ciastka | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Tartaletki

1 przepis

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TartaletkiTartaletki

Jeśli szukasz uniwersalnego i efektownego deseru, który doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości i przyjęć, owocowe tartaletki z pewnością spełnią Twoje oczekiwania. Te kruche i wykwintne babeczki nie tylko świetnie smakują, ale również wspaniale prezentują się na stole. Ich sekret tkwi w nadzieniu – zazwyczaj napełnia się je budyniem, ciemną lub białą czekoladą bądź musem. By jeszcze bardziej podkreślić ich słodki smak, dno tartaletek posmaruj dżemem lub różaną konfiturą. Do ich przygotowania możesz użyć ulubionych owoców: jagód, malin, wiśni, jeżyn lub winogron. Obsypane owocami babeczki koniecznie posyp cukrem pudrem albo udekoruj świeżą miętą. Tartaletki podasz na wiele sposobów: z kiwi, z malinami, z musem brzoskwiniowym, z kremem waniliowym lub z figami. Ciekawą propozycją będzie również przyrządzenie kruchych babeczek z czekoladą i kremem mascarpone. By zrobić krem wystarczy schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodać serek. Całość miksuj na wolnych obrotach do momentu, gdy uzyskasz jednolitą masę. Na zalanych czekoladą ciastkach ułóż wiśnie i przykryj je przygotowanym kremem z mascarpone. Pamiętaj, że tartaletki jeszcze lepiej będą wyglądały, gdy przyozdobisz je wiórkami czekolady oraz malinami. Doskonałą alternatywą dla nich są wiśnie pod chmurką. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Foremki wylep rozwałkowanym i schłodzonym ciastem, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut. Wystudzone tartaletki posmaruj dżemem, a na środku każdej z nich umieść łyżkę masy serowej (przygotujesz ją, mieszając serek z cukrem pudrem). Ciastka udekoruj wiśniami oraz chmurką z bezy i ponownie włóż do piekarnika – gotowe! Możesz także zrobić tartaletki z migdałami lub z musem z białej czekolady (koniecznie dodaj do nich sok oraz startą skórkę z limonki). Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, sprawdź nasze przepisy na kruche babeczki. Czeka na Ciebie mnóstwo inspiracji oraz cennych wskazówek szefa kuchni. Zapraszamy!