Tartaletki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Tartaletki

1 przepis

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (1)

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Jajeczne tartaletki to propozycja, która powinna przypaść do kuchni nawet najbardziej wymagającym...

Ciekawostki i porady

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TartaletkiTartaletki

Jeśli szukasz uniwersalnego i efektownego deseru, który doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości i przyjęć, owocowe tartaletki z pewnością spełnią Twoje oczekiwania. Te kruche i wykwintne babeczki nie tylko świetnie smakują, ale również wspaniale prezentują się na stole. Ich sekret tkwi w nadzieniu – zazwyczaj napełnia się je budyniem, ciemną lub białą czekoladą bądź musem. By jeszcze bardziej podkreślić ich słodki smak, dno tartaletek posmaruj dżemem lub różaną konfiturą. Do ich przygotowania możesz użyć ulubionych owoców: jagód, malin, wiśni, jeżyn lub winogron. Obsypane owocami babeczki koniecznie posyp cukrem pudrem albo udekoruj świeżą miętą. Tartaletki podasz na wiele sposobów: z kiwi, z malinami, z musem brzoskwiniowym, z kremem waniliowym lub z figami. Ciekawą propozycją będzie również przyrządzenie kruchych babeczek z czekoladą i kremem mascarpone. By zrobić krem wystarczy schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodać serek. Całość miksuj na wolnych obrotach do momentu, gdy uzyskasz jednolitą masę. Na zalanych czekoladą ciastkach ułóż wiśnie i przykryj je przygotowanym kremem z mascarpone. Pamiętaj, że tartaletki jeszcze lepiej będą wyglądały, gdy przyozdobisz je wiórkami czekolady oraz malinami. Doskonałą alternatywą dla nich są wiśnie pod chmurką. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Foremki wylep rozwałkowanym i schłodzonym ciastem, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut. Wystudzone tartaletki posmaruj dżemem, a na środku każdej z nich umieść łyżkę masy serowej (przygotujesz ją, mieszając serek z cukrem pudrem). Ciastka udekoruj wiśniami oraz chmurką z bezy i ponownie włóż do piekarnika – gotowe! Możesz także zrobić tartaletki z migdałami lub z musem z białej czekolady (koniecznie dodaj do nich sok oraz startą skórkę z limonki). Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, sprawdź nasze przepisy na kruche babeczki. Czeka na Ciebie mnóstwo inspiracji oraz cennych wskazówek szefa kuchni. Zapraszamy!