Lekka botwinka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka botwinka

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

750 gramów

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę po dokładnym opłukaniu zalewamy zimną wodą. Dodajemy obraną i umytą włoszczyznę, pokrojone w kostkę marchewki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu godzinę. W trakcie gotowania dodajemy bulionetkę.

Krok 2

Obcinamy buraczki, odkrawamy im ogonki i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy obrane ziemniaki. Dodajemy je do wywaru.

Krok 3

Liście i łodygi dokładnie płuczemy, drobno szatkujemy i dodajemy do zupy gdy warzywa będą miękkie. Gotujemy jeszcze 5-10 minut.

Krok 4

Zupę doprawiamy do smaku octem lub sokiem cytrynowym. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka botwinka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej