Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.3 kilograma

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1.5 łyżeczki

2 łyżeczki

15 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

1 szczypta

3 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka natrzeć przyprawami, oprószyć sproszkowaną prażoną cebulką. Włożyć do naczynia żaroodpornego - zapiekać w piekarniku przez ok. 35min. -funkcja grill, średni stopień grzania. [surowy kurczak wymaga wydłużonego czasu pieczenia] W czasie grillowania posmarować odrobiną oleju. Następnie polewać sosem, który powstanie w czasie pieczenia.

Krok 2

Sos: Cebulę pokroić w krążki, rozwarstwić. Zeszklić na maśle z dodatkiem cukru trzcinowego. Zmiksować pomarańcze na gładki sok, dodać do cebulki. Dodać musztardę, rozmaryn i pieprz - wymieszać i zagotować. Dodać otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy, wymieszać.

Krok 3

Upieczonego na złocisto kurczaka podawać z sosem pomarańczowo-rozmarynowym. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej