Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.3 kilograma

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1.5 łyżeczki

2 łyżeczki

15 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

1 szczypta

3 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka natrzeć przyprawami, oprószyć sproszkowaną prażoną cebulką. Włożyć do naczynia żaroodpornego - zapiekać w piekarniku przez ok. 35min. -funkcja grill, średni stopień grzania. [surowy kurczak wymaga wydłużonego czasu pieczenia] W czasie grillowania posmarować odrobiną oleju. Następnie polewać sosem, który powstanie w czasie pieczenia.

Krok 2

Sos: Cebulę pokroić w krążki, rozwarstwić. Zeszklić na maśle z dodatkiem cukru trzcinowego. Zmiksować pomarańcze na gładki sok, dodać do cebulki. Dodać musztardę, rozmaryn i pieprz - wymieszać i zagotować. Dodać otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy, wymieszać.

Krok 3

Upieczonego na złocisto kurczaka podawać z sosem pomarańczowo-rozmarynowym. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak w majonezie
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej