
Składniki
1.3 kilograma
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1.5 łyżeczki
2 łyżeczki
15 gramów
1 łyżeczka
3 sztuki
1 szczypta
3 łyżeczki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka natrzeć przyprawami, oprószyć sproszkowaną prażoną cebulką. Włożyć do naczynia żaroodpornego - zapiekać w piekarniku przez ok. 35min. -funkcja grill, średni stopień grzania. [surowy kurczak wymaga wydłużonego czasu pieczenia] W czasie grillowania posmarować odrobiną oleju. Następnie polewać sosem, który powstanie w czasie pieczenia.
Krok 2
Sos: Cebulę pokroić w krążki, rozwarstwić. Zeszklić na maśle z dodatkiem cukru trzcinowego. Zmiksować pomarańcze na gładki sok, dodać do cebulki. Dodać musztardę, rozmaryn i pieprz - wymieszać i zagotować. Dodać otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy, wymieszać.
Krok 3
Upieczonego na złocisto kurczaka podawać z sosem pomarańczowo-rozmarynowym. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej