
Składniki
2 sztuki
sos:
1 sztuka
null
500 gramów
null
null
null
0.5 szklanki
3 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
null
3 łyżki
null
250 gramów
60 gramów
1 łyżka
18 sztuk
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj z odrobiną oleju. Odcedź i ułoż naœ ściereczce.
Krok 2
Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i smaż 4 minuty.
Krok 3
Pieczarki pokrój i smaż do odparowania wody.
Krok 4
Zdejmij z ognia, dodaj ricottę, natkę, bazylię, dopraw solą i pieprzem. Sos wylej do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Makaron nadziej farszem, ułóż w naczyniu, posyp parmezanem i piecz 20 minut w 180 stopniach.
Krok 6
Przygotuj sos: posiekaj cebulę i czosnek następnie podsmażyć na oliwie, dodaj natkę i zmiksowane pomidory. Gotuj kilka minut, dopraw chilli, solą i cukrem do smaku. Polej sosem zapieczony makaron.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej