Ciasto cytrynowo-jogurtowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

140 mililitrów

1 szczypta

250 gramów

1 łyżka

2 sztuki

150 mililitrów

2 sztuki

250 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużej miski przesiać mąkę oraz dodać pozostałe składniki. Zmiksować wszystko na gładką masę, dodać skórkę cytrynową i wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Formę do tortownicy (20- 22 cm) nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze 15 min tylko od dołu, kolejne ok. 40- 45 min góra- dół , do uzyskania ładnego złocisto brązowego wierzchu. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym szpikulcem - wetknąć w środek ciasta, jeżeli po wyjęciu jest czysty i suchy - ciasto jest już dobre.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jajka benedyktyńskie
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej