Ciasto cytrynowo-jogurtowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

140 mililitrów

1 szczypta

250 gramów

1 łyżka

2 sztuki

150 mililitrów

2 sztuki

250 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużej miski przesiać mąkę oraz dodać pozostałe składniki. Zmiksować wszystko na gładką masę, dodać skórkę cytrynową i wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Formę do tortownicy (20- 22 cm) nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze 15 min tylko od dołu, kolejne ok. 40- 45 min góra- dół , do uzyskania ładnego złocisto brązowego wierzchu. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym szpikulcem - wetknąć w środek ciasta, jeżeli po wyjęciu jest czysty i suchy - ciasto jest już dobre.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej