
Składniki
140 mililitrów
1 szczypta
250 gramów
1 łyżka
2 sztuki
150 mililitrów
2 sztuki
250 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do dużej miski przesiać mąkę oraz dodać pozostałe składniki. Zmiksować wszystko na gładką masę, dodać skórkę cytrynową i wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Formę do tortownicy (20- 22 cm) nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze 15 min tylko od dołu, kolejne ok. 40- 45 min góra- dół , do uzyskania ładnego złocisto brązowego wierzchu. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym szpikulcem - wetknąć w środek ciasta, jeżeli po wyjęciu jest czysty i suchy - ciasto jest już dobre.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























