Tiropitakia – przepis na greckie pierogi z ciasta filo | Przepisy.pl pixel

Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

152 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

2 sztuki

500 gramów

3 łyżki

0.2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parmezan zetrzyj na grubych oczkach tarki i dokładnie wymieszaj z rozgniecioną fetą. Zagnieć z całymi, surowymi jajkami, dopraw do smaku.

Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - Krok 1

Krok 2

Rulon ciasta podziel na 4-5 równych części. Można to zrobić także po rozwinięciu płatów ciasta. Jeden pasek posmaruj masłem i ułóż na nim drugi. Drugi pasek także posmaruj masłem i ułóż porcję farszu.

Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - Krok 2

Krok 3

Chwyć za róg paska i załóż ciasto na farsz po przekątnej tworząc trójkąt. Następnie zawijaj wzdłuż, potem znowu po przekątnej i tak do końca paska. Koniec także posmaruj masłem.

Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - Krok 3

Krok 4

Blaszkę nasmaruj tłuszczem i ułóż na niej serowe pierożki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut. do uzyskania złotego koloru. Podawaj na gorąco.

Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tiropitakia czyli greckie pierożki z seremTiropitakia czyli greckie pierożki z serem

Kusząco złociste, niesamowicie chrupiące i nadziane aromatycznym farszem – tiropitakia, czyli greckie pierożki z ciasta filo to rodzaj przekąski, który doskonale sprawdza się zarówno jako przysmak na imprezę, jak i drugie śniadanie, które można wziąć ze sobą, np. w podróż, do pracy lub szkoły. Ciasto na tiropikatia w trakcie pieczenia ulega rozwarstwieniu, a każdy płatek szybko nabiera złotego odcienia i wyjątkowej chrupkości. Jego delikatny smak w połączeniu z wyrazistym i soczystym farszem serowym sprawia, że te wyjątkowe pierożki greckie mogą być hitem każdej imprezy.

Dla kogo?

Dzięki łatwemu i szybkiemu przygotowaniu tiropitakia to pyszna przekąska dla każdego, kto przepada za serowymi smakami połączonymi z chrupiącym ciastem filo. W zależności od indywidualnego gustu farsz pierożków greckich można podkreślić większą ilością pieprzu lub bardziej wyrazistym w smaku serem.

Na jaką okazję?

Przyjęcie rodzinne, piknik za miastem, odwiedziny znajomych czy szkolna wycieczka – greckie pierożki doskonale smakują zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, dlatego sprawdzają się w niemal każdej sytuacji. Pierożki greckie z ciasta filo często są również spożywane jako szybkie danie przed głównym posiłkiem lub wyśmienita przekąska podczas imprezy.

Czy wiesz, że?

Tiropikatia są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy z prostych składników zrobić farsz, płaty ciasta nasmarować roztopionym masłem, pokroić na kwadraty, nałożyć nadzienie i zwijać w ruloniki lub składać w niewielkie pierożki greckie. Pieczenie tych pyszności trwa zaledwie 15 minut.

Dla urozmaicenia:

Choć w klasycznej wersji tiropikatia to przede wszystkim pierożki greckie z serem, ich farsz można dowolnie zmieniać, dodając np. szpinak, kozi twaróg, pomidory lub posiekane czarne oliwki.