Tiropitakia – przepis na greckie pierogi z ciasta filo | Przepisy.pl pixel

Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
154 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

2 sztuki

500 gramów

3 łyżki

0.2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parmezan zetrzyj na grubych oczkach tarki i dokładnie wymieszaj z rozgniecioną fetą. Zagnieć z całymi, surowymi jajkami, dopraw do smaku.

Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - Krok 1

Krok 2

Rulon ciasta podziel na 4-5 równych części. Można to zrobić także po rozwinięciu płatów ciasta. Jeden pasek posmaruj masłem i ułóż na nim drugi. Drugi pasek także posmaruj masłem i ułóż porcję farszu.

Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - Krok 2

Krok 3

Chwyć za róg paska i załóż ciasto na farsz po przekątnej tworząc trójkąt. Następnie zawijaj wzdłuż, potem znowu po przekątnej i tak do końca paska. Koniec także posmaruj masłem.

Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - Krok 3

Krok 4

Blaszkę nasmaruj tłuszczem i ułóż na niej serowe pierożki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut. do uzyskania złotego koloru. Podawaj na gorąco.

Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ser w cieście
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tiropitakia czyli greckie pierożki z seremTiropitakia czyli greckie pierożki z serem

Kusząco złociste, niesamowicie chrupiące i nadziane aromatycznym farszem – tiropitakia, czyli greckie pierożki z ciasta filo to rodzaj przekąski, który doskonale sprawdza się zarówno jako przysmak na imprezę, jak i drugie śniadanie, które można wziąć ze sobą, np. w podróż, do pracy lub szkoły. Ciasto na tiropikatia w trakcie pieczenia ulega rozwarstwieniu, a każdy płatek szybko nabiera złotego odcienia i wyjątkowej chrupkości. Jego delikatny smak w połączeniu z wyrazistym i soczystym farszem serowym sprawia, że te wyjątkowe pierożki greckie mogą być hitem każdej imprezy.

Dla kogo?

Dzięki łatwemu i szybkiemu przygotowaniu tiropitakia to pyszna przekąska dla każdego, kto przepada za serowymi smakami połączonymi z chrupiącym ciastem filo. W zależności od indywidualnego gustu farsz pierożków greckich można podkreślić większą ilością pieprzu lub bardziej wyrazistym w smaku serem.

Na jaką okazję?

Przyjęcie rodzinne, piknik za miastem, odwiedziny znajomych czy szkolna wycieczka – greckie pierożki doskonale smakują zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, dlatego sprawdzają się w niemal każdej sytuacji. Pierożki greckie z ciasta filo często są również spożywane jako szybkie danie przed głównym posiłkiem lub wyśmienita przekąska podczas imprezy.

Czy wiesz, że?

Tiropikatia są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy z prostych składników zrobić farsz, płaty ciasta nasmarować roztopionym masłem, pokroić na kwadraty, nałożyć nadzienie i zwijać w ruloniki lub składać w niewielkie pierożki greckie. Pieczenie tych pyszności trwa zaledwie 15 minut.

Dla urozmaicenia:

Choć w klasycznej wersji tiropikatia to przede wszystkim pierożki greckie z serem, ich farsz można dowolnie zmieniać, dodając np. szpinak, kozi twaróg, pomidory lub posiekane czarne oliwki.