Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem
średnie
212 osób zapisało

Składniki
250 gramów
100 gramów
2 sztuki
500 gramów
3 łyżki
0.2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Parmezan zetrzyj na grubych oczkach tarki i dokładnie wymieszaj z rozgniecioną fetą. Zagnieć z całymi, surowymi jajkami, dopraw do smaku.

Krok 2
Rulon ciasta podziel na 4-5 równych części. Można to zrobić także po rozwinięciu płatów ciasta. Jeden pasek posmaruj masłem i ułóż na nim drugi. Drugi pasek także posmaruj masłem i ułóż porcję farszu.

Krok 3
Chwyć za róg paska i załóż ciasto na farsz po przekątnej tworząc trójkąt. Następnie zawijaj wzdłuż, potem znowu po przekątnej i tak do końca paska. Koniec także posmaruj masłem.

Krok 4
Blaszkę nasmaruj tłuszczem i ułóż na niej serowe pierożki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut. do uzyskania złotego koloru. Podawaj na gorąco.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem
Kusząco złociste, niesamowicie chrupiące i nadziane aromatycznym farszem – tiropitakia, czyli greckie pierożki z ciasta filo to rodzaj przekąski, który doskonale sprawdza się zarówno jako przysmak na imprezę, jak i drugie śniadanie, które można wziąć ze sobą, np. w podróż, do pracy lub szkoły. Ciasto na tiropikatia w trakcie pieczenia ulega rozwarstwieniu, a każdy płatek szybko nabiera złotego odcienia i wyjątkowej chrupkości. Jego delikatny smak w połączeniu z wyrazistym i soczystym farszem serowym sprawia, że te wyjątkowe pierożki greckie mogą być hitem każdej imprezy.
Dla kogo?
Dzięki łatwemu i szybkiemu przygotowaniu tiropitakia to pyszna przekąska dla każdego, kto przepada za serowymi smakami połączonymi z chrupiącym ciastem filo. W zależności od indywidualnego gustu farsz pierożków greckich można podkreślić większą ilością pieprzu lub bardziej wyrazistym w smaku serem.
Na jaką okazję?
Przyjęcie rodzinne, piknik za miastem, odwiedziny znajomych czy szkolna wycieczka – greckie pierożki doskonale smakują zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, dlatego sprawdzają się w niemal każdej sytuacji. Pierożki greckie z ciasta filo często są również spożywane jako szybkie danie przed głównym posiłkiem lub wyśmienita przekąska podczas imprezy.
Czy wiesz, że?
Tiropikatia są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy z prostych składników zrobić farsz, płaty ciasta nasmarować roztopionym masłem, pokroić na kwadraty, nałożyć nadzienie i zwijać w ruloniki lub składać w niewielkie pierożki greckie. Pieczenie tych pyszności trwa zaledwie 15 minut.
Dla urozmaicenia:
Choć w klasycznej wersji tiropikatia to przede wszystkim pierożki greckie z serem, ich farsz można dowolnie zmieniać, dodając np. szpinak, kozi twaróg, pomidory lub posiekane czarne oliwki.