Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
25 dekagramów
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
3 łyżki
12 łyżek
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namoczyć w letniej wodzie suchą bułeczkę .Gdy zmięknie odcisnąć. Wymieszać mięso, natkę pietruszki, rozkruszone mini kostki - Cebula , Czosnek i Pietruszka , oregano , majeranek. Doprawić masę do smaku pieprzem. Uformować 12 kotletów. Obtoczyć w tartej bułce .
Krok 2
Na patelni rozgrzać olej . Kotlety usmażyć na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy. Zdjąć z patelni .
Krok 3
Przygotować puree ( odcedzić ugotowane ziemniaki , utłuc z odrobiną masła - wymieszać z koprem ). Kotlety naciąć jak bułki na hamburgery. Na dolną połówkę położyć listki sałaty , na to po czubatej łyżce puree ziemniaczanego . Udekorować listkami pietruszki i paseczkami pomidora lub czerwonej papryki. Podawać natychmiast.
Krok 4
* Doskonale sprawdza się na kinderbale na działce . Można przygotować wcześniej - potem podgrzać - nakładać i na tackach wynosić dzieciakom . Obok podać pokrojone warzywa sezonowe, ogórki małosolne, pomidory, rzodkiewki . Taki obiad na odwrotnie . Dzieci lubią hamburgery - a tu zamiast buły mają kotlet i ziemniaki - czyli pełny obiad .

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej