Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżki

12 łyżek

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namoczyć w letniej wodzie suchą bułeczkę .Gdy zmięknie odcisnąć. Wymieszać mięso, natkę pietruszki, rozkruszone mini kostki - Cebula , Czosnek i Pietruszka , oregano , majeranek. Doprawić masę do smaku pieprzem. Uformować 12 kotletów. Obtoczyć w tartej bułce .

Krok 2

Na patelni rozgrzać olej . Kotlety usmażyć na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy. Zdjąć z patelni .

Krok 3

Przygotować puree ( odcedzić ugotowane ziemniaki , utłuc z odrobiną masła - wymieszać z koprem ). Kotlety naciąć jak bułki na hamburgery. Na dolną połówkę położyć listki sałaty , na to po czubatej łyżce puree ziemniaczanego . Udekorować listkami pietruszki i paseczkami pomidora lub czerwonej papryki. Podawać natychmiast.

Krok 4

* Doskonale sprawdza się na kinderbale na działce . Można przygotować wcześniej - potem podgrzać - nakładać i na tackach wynosić dzieciakom . Obok podać pokrojone warzywa sezonowe, ogórki małosolne, pomidory, rzodkiewki . Taki obiad na odwrotnie . Dzieci lubią hamburgery - a tu zamiast buły mają kotlet i ziemniaki - czyli pełny obiad .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej