Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżki

12 łyżek

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namoczyć w letniej wodzie suchą bułeczkę .Gdy zmięknie odcisnąć. Wymieszać mięso, natkę pietruszki, rozkruszone mini kostki - Cebula , Czosnek i Pietruszka , oregano , majeranek. Doprawić masę do smaku pieprzem. Uformować 12 kotletów. Obtoczyć w tartej bułce .

Krok 2

Na patelni rozgrzać olej . Kotlety usmażyć na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy. Zdjąć z patelni .

Krok 3

Przygotować puree ( odcedzić ugotowane ziemniaki , utłuc z odrobiną masła - wymieszać z koprem ). Kotlety naciąć jak bułki na hamburgery. Na dolną połówkę położyć listki sałaty , na to po czubatej łyżce puree ziemniaczanego . Udekorować listkami pietruszki i paseczkami pomidora lub czerwonej papryki. Podawać natychmiast.

Krok 4

* Doskonale sprawdza się na kinderbale na działce . Można przygotować wcześniej - potem podgrzać - nakładać i na tackach wynosić dzieciakom . Obok podać pokrojone warzywa sezonowe, ogórki małosolne, pomidory, rzodkiewki . Taki obiad na odwrotnie . Dzieci lubią hamburgery - a tu zamiast buły mają kotlet i ziemniaki - czyli pełny obiad .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej