Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym
łatwe
27 osób zapisało

Składniki
25 dekagramów
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
3 łyżki
12 łyżek
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namoczyć w letniej wodzie suchą bułeczkę .Gdy zmięknie odcisnąć. Wymieszać mięso, natkę pietruszki, rozkruszone mini kostki - Cebula , Czosnek i Pietruszka , oregano , majeranek. Doprawić masę do smaku pieprzem. Uformować 12 kotletów. Obtoczyć w tartej bułce .
Krok 2
Na patelni rozgrzać olej . Kotlety usmażyć na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy. Zdjąć z patelni .
Krok 3
Przygotować puree ( odcedzić ugotowane ziemniaki , utłuc z odrobiną masła - wymieszać z koprem ). Kotlety naciąć jak bułki na hamburgery. Na dolną połówkę położyć listki sałaty , na to po czubatej łyżce puree ziemniaczanego . Udekorować listkami pietruszki i paseczkami pomidora lub czerwonej papryki. Podawać natychmiast.
Krok 4
* Doskonale sprawdza się na kinderbale na działce . Można przygotować wcześniej - potem podgrzać - nakładać i na tackach wynosić dzieciakom . Obok podać pokrojone warzywa sezonowe, ogórki małosolne, pomidory, rzodkiewki . Taki obiad na odwrotnie . Dzieci lubią hamburgery - a tu zamiast buły mają kotlet i ziemniaki - czyli pełny obiad .

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej