
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżeczki
6 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki kroimy na kawałki jednakowej grubości. Paprykę w większą kostkę. Solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Grillujemy na rozgrzanej wcześniej patelni grillowej.
Krok 2
Cukinię kroimy nożykiem na wąziutkie paseczki wzdłuż całej cukinii. Solimy i odstawiamy na chwilę, po czym grillujemy i odkładamy do ostygnięcia. Układamy cukinie na desce i na jednym końcu nakładamy po pół łyżeczki serka i kilka listków rzeżuchy. Zawijamy.
Krok 3
Na wykałaczkę nakładamy po kolei - pieczarkę, paprykę, cukinię, pieczarkę, paprykę i znowu pieczarkę. Podajemy udekorowane jeszcze listkami rzeżuchy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej