
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżeczki
6 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki kroimy na kawałki jednakowej grubości. Paprykę w większą kostkę. Solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Grillujemy na rozgrzanej wcześniej patelni grillowej.
Krok 2
Cukinię kroimy nożykiem na wąziutkie paseczki wzdłuż całej cukinii. Solimy i odstawiamy na chwilę, po czym grillujemy i odkładamy do ostygnięcia. Układamy cukinie na desce i na jednym końcu nakładamy po pół łyżeczki serka i kilka listków rzeżuchy. Zawijamy.
Krok 3
Na wykałaczkę nakładamy po kolei - pieczarkę, paprykę, cukinię, pieczarkę, paprykę i znowu pieczarkę. Podajemy udekorowane jeszcze listkami rzeżuchy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej