
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
200 mililitrów
200 mililitrów
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać kminek, przyprawy i gotować10min.
Krok 2
Pora posiekać, poddusić na maśle, dodać do zupy, gotować jeszcze 10 minut.
Krok 3
Dodać śmietanę i mleko oraz kostkę czosnkową, zagotować.
Krok 4
Przyprawić do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Austriacka zupa ziemniaczana
Ziemniaki są bardzo ważnym składnikiem w kuchni austriackiej. Przygotowuje się z nich knedle, sałatki, zapiekanki, placki, a także zupy. Austriacka zupa ziemniaczana jest delikatnie kwaśna, mocno ziołowa, a od popularnej kartoflanki odróżnia ją wyrazisty smak pora. Pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się przez chwilę z przyprawami, wśród których najbardziej wyraziste są: kminek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodaje się do nich podduszonego pora, a potem kwaśne mleko i śmietanę. Zupę można doprawić dodatkowo zgodnie z własnymi upodobaniami, np. słodką lub ostrą papryką. Dobrze smakuje posypana posiekanym szczypiorkiem albo natką pietruszki. Serwuje się ją zwykle jako pierwsze danie podczas obiadu albo ciepłą kolację. Możesz do niej podać chrupiący chleb albo bułki, pokrojoną w plasterki kiełbasę czy też gotowane jajko. Jeśli jesteś miłośnikiem zup, na pewno przypadnie Ci do gustu ten austriacki specjał. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj tę potrawę na najbliższą okazję!