Austriacka zupa ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Austriacka zupa ziemniaczana

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

200 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać kminek, przyprawy i gotować10min.

Krok 2

Pora posiekać, poddusić na maśle, dodać do zupy, gotować jeszcze 10 minut.

Krok 3

Dodać śmietanę i mleko oraz kostkę czosnkową, zagotować.

Krok 4

Przyprawić do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Austriacka zupa ziemniaczana Austriacka zupa ziemniaczana

Ziemniaki są bardzo ważnym składnikiem w kuchni austriackiej. Przygotowuje się z nich knedle, sałatki, zapiekanki, placki, a także zupy. Austriacka zupa ziemniaczana jest delikatnie kwaśna, mocno ziołowa, a od popularnej kartoflanki odróżnia ją wyrazisty smak pora. Pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się przez chwilę z przyprawami, wśród których najbardziej wyraziste są: kminek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodaje się do nich podduszonego pora, a potem kwaśne mleko i śmietanę. Zupę można doprawić dodatkowo zgodnie z własnymi upodobaniami, np. słodką lub ostrą papryką. Dobrze smakuje posypana posiekanym szczypiorkiem albo natką pietruszki. Serwuje się ją zwykle jako pierwsze danie podczas obiadu albo ciepłą kolację. Możesz do niej podać chrupiący chleb albo bułki, pokrojoną w plasterki kiełbasę czy też gotowane jajko. Jeśli jesteś miłośnikiem zup, na pewno przypadnie Ci do gustu ten austriacki specjał. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj tę potrawę na najbliższą okazję!