
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
200 mililitrów
200 mililitrów
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać kminek, przyprawy i gotować10min.
Krok 2
Pora posiekać, poddusić na maśle, dodać do zupy, gotować jeszcze 10 minut.
Krok 3
Dodać śmietanę i mleko oraz kostkę czosnkową, zagotować.
Krok 4
Przyprawić do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Austriacka zupa ziemniaczana
Ziemniaki są bardzo ważnym składnikiem w kuchni austriackiej. Przygotowuje się z nich knedle, sałatki, zapiekanki, placki, a także zupy. Austriacka zupa ziemniaczana jest delikatnie kwaśna, mocno ziołowa, a od popularnej kartoflanki odróżnia ją wyrazisty smak pora. Pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się przez chwilę z przyprawami, wśród których najbardziej wyraziste są: kminek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodaje się do nich podduszonego pora, a potem kwaśne mleko i śmietanę. Zupę można doprawić dodatkowo zgodnie z własnymi upodobaniami, np. słodką lub ostrą papryką. Dobrze smakuje posypana posiekanym szczypiorkiem albo natką pietruszki. Serwuje się ją zwykle jako pierwsze danie podczas obiadu albo ciepłą kolację. Możesz do niej podać chrupiący chleb albo bułki, pokrojoną w plasterki kiełbasę czy też gotowane jajko. Jeśli jesteś miłośnikiem zup, na pewno przypadnie Ci do gustu ten austriacki specjał. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj tę potrawę na najbliższą okazję!