Austriacka zupa ziemniaczana

Autor: Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

200 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać kminek, przyprawy i gotować10min.

Krok 2

Pora posiekać, poddusić na maśle, dodać do zupy, gotować jeszcze 10 minut.

Krok 3

Dodać śmietanę i mleko oraz kostkę czosnkową, zagotować.

Krok 4

Przyprawić do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Austriacka zupa ziemniaczana Austriacka zupa ziemniaczana

Ziemniaki są bardzo ważnym składnikiem w kuchni austriackiej. Przygotowuje się z nich knedle, sałatki, zapiekanki, placki, a także zupy. Austriacka zupa ziemniaczana jest delikatnie kwaśna, mocno ziołowa, a od popularnej kartoflanki odróżnia ją wyrazisty smak pora. Pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się przez chwilę z przyprawami, wśród których najbardziej wyraziste są: kminek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodaje się do nich podduszonego pora, a potem kwaśne mleko i śmietanę. Zupę można doprawić dodatkowo zgodnie z własnymi upodobaniami, np. słodką lub ostrą papryką. Dobrze smakuje posypana posiekanym szczypiorkiem albo natką pietruszki. Serwuje się ją zwykle jako pierwsze danie podczas obiadu albo ciepłą kolację. Możesz do niej podać chrupiący chleb albo bułki, pokrojoną w plasterki kiełbasę czy też gotowane jajko. Jeśli jesteś miłośnikiem zup, na pewno przypadnie Ci do gustu ten austriacki specjał. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj tę potrawę na najbliższą okazję!