Austriacka zupa ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Austriacka zupa ziemniaczana

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

200 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać kminek, przyprawy i gotować10min.

Krok 2

Pora posiekać, poddusić na maśle, dodać do zupy, gotować jeszcze 10 minut.

Krok 3

Dodać śmietanę i mleko oraz kostkę czosnkową, zagotować.

Krok 4

Przyprawić do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Austriacka zupa ziemniaczana Austriacka zupa ziemniaczana

Ziemniaki są bardzo ważnym składnikiem w kuchni austriackiej. Przygotowuje się z nich knedle, sałatki, zapiekanki, placki, a także zupy. Austriacka zupa ziemniaczana jest delikatnie kwaśna, mocno ziołowa, a od popularnej kartoflanki odróżnia ją wyrazisty smak pora. Pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się przez chwilę z przyprawami, wśród których najbardziej wyraziste są: kminek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodaje się do nich podduszonego pora, a potem kwaśne mleko i śmietanę. Zupę można doprawić dodatkowo zgodnie z własnymi upodobaniami, np. słodką lub ostrą papryką. Dobrze smakuje posypana posiekanym szczypiorkiem albo natką pietruszki. Serwuje się ją zwykle jako pierwsze danie podczas obiadu albo ciepłą kolację. Możesz do niej podać chrupiący chleb albo bułki, pokrojoną w plasterki kiełbasę czy też gotowane jajko. Jeśli jesteś miłośnikiem zup, na pewno przypadnie Ci do gustu ten austriacki specjał. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj tę potrawę na najbliższą okazję!