Austriacka zupa ziemniaczana

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

200 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać kminek, przyprawy i gotować10min.

Krok 2

Pora posiekać, poddusić na maśle, dodać do zupy, gotować jeszcze 10 minut.

Krok 3

Dodać śmietanę i mleko oraz kostkę czosnkową, zagotować.

Krok 4

Przyprawić do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Austriacka zupa ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Austriacka zupa ziemniaczana Austriacka zupa ziemniaczana

Ziemniaki są bardzo ważnym składnikiem w kuchni austriackiej. Przygotowuje się z nich knedle, sałatki, zapiekanki, placki, a także zupy. Austriacka zupa ziemniaczana jest delikatnie kwaśna, mocno ziołowa, a od popularnej kartoflanki odróżnia ją wyrazisty smak pora. Pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się przez chwilę z przyprawami, wśród których najbardziej wyraziste są: kminek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodaje się do nich podduszonego pora, a potem kwaśne mleko i śmietanę. Zupę można doprawić dodatkowo zgodnie z własnymi upodobaniami, np. słodką lub ostrą papryką. Dobrze smakuje posypana posiekanym szczypiorkiem albo natką pietruszki. Serwuje się ją zwykle jako pierwsze danie podczas obiadu albo ciepłą kolację. Możesz do niej podać chrupiący chleb albo bułki, pokrojoną w plasterki kiełbasę czy też gotowane jajko. Jeśli jesteś miłośnikiem zup, na pewno przypadnie Ci do gustu ten austriacki specjał. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj tę potrawę na najbliższą okazję!