Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną
średnie
721 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
200 gramów
1 opakowanie
150 gramów
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa tak, aby powstał duży i cienki plaster. Dobrze jest zrobić to przez folię lub torebkę plastikową. Dzięki temu mięso będzie równe i bez dziur.

Krok 2
Mięso mielone wymieszaj ze startym serem, żurawiną, dwiema łyżkami przegotowanej wody i dopraw je szczyptą przyprawy Knorr.

Krok 3
Przyprawą Knorr posyp również rozbite kotlety schabowe.

Krok 4
Nakładaj farsz i zwijaj całość w roladkę, podobnie, jak się zwija krokiety. Roladki oprósz mąką.

Krok 5
Gotowe roladki ze schabu obsmażaj z każdej strony tak, aby były złociste i rumiane.

Krok 6
Następne umieść mięso w piekarniku rozgrzanym do 190 °C na 25 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami oraz surówką. Roladki ze schabu możesz również dusić z Fixem Schab a’la Stroganoff Knorr.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną
Niedzielny obiad bez kotleta schabowego? W niejednym domu jest to nie do pomyślenia. Jednak coraz więcej osób z ciekawością śledzi nowości kulinarne, by w ciekawy i smakowity sposób urozmaicić domowe menu. Zaliczasz się do tego grona? Jesteśmy przekonani, że roladki ze schabu nadziewane mięsem mielonym okażą się doskonałym konceptem na pyszny posiłek. Soczyste, pachnące i sycące. Niczego więcej nie potrzeba!
Dla kogo?
Roladki schabowe z mięsem mielonym pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla smakoszy, którzy nie przepadają za smażonymi potrawami z grubą panierką, z tartej bułki. Choć mięso trzeba przez chwilę podsmażyć na patelni – prawdziwe kulinarne czary zaczynają działać dopiero w piecu.
Na jaką okazję?
Idealne danie po tradycyjnym rosole. W roladkach ze schabu z mięsem mielonym, dzięki żurawinie, wyczuwalne są słodkie i kwaskowe nuty. W ten sposób popularna wieprzowina zyskuje więcej wyrazistości i z powodzeniem można zaserwować ją na obiad podczas świątecznej uroczystości.
Czy wiesz, że?
Wstępne podsmażenie roladek to etap, którego nie warto pomijać. Nie tylko sprawia, że na mięsie pojawia się delikatnie chrupiąca skórka, ale przede wszystkim zatrzymuje w nim najcenniejsze soki. Dlatego gotowe danie wychodzi doskonale soczyste.
Dla urozmaicenia:
Do roladek schabowych z mięsem mielonym i serem pasują różne dodatki. Możesz postawić na gotowane ziemniaki z masełkiem i koperkiem albo zaserwować domowe frytki. Kasza gryczana też będzie smakować wyśmienicie serwowana razem z naszymi roladkami. Nie zapomnij o buraczkach albo surówce z młodej kapusty!