Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną
średnie
758 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
200 gramów
1 opakowanie
150 gramów
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa tak, aby powstał duży i cienki plaster. Dobrze jest zrobić to przez folię lub torebkę plastikową. Dzięki temu mięso będzie równe i bez dziur.

Krok 2
Mięso mielone wymieszaj ze startym serem, żurawiną, dwiema łyżkami przegotowanej wody i dopraw je szczyptą przyprawy Knorr.

Krok 3
Przyprawą Knorr posyp również rozbite kotlety schabowe.

Krok 4
Nakładaj farsz i zwijaj całość w roladkę, podobnie, jak się zwija krokiety. Roladki oprósz mąką.

Krok 5
Gotowe roladki ze schabu obsmażaj z każdej strony tak, aby były złociste i rumiane.

Krok 6
Następne umieść mięso w piekarniku rozgrzanym do 190 °C na 25 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami oraz surówką. Roladki ze schabu możesz również dusić z Fixem Schab a'la Stroganoff Knorr.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną
Niedzielny obiad bez kotleta schabowego? W niejednym domu jest to nie do pomyślenia. Jednak coraz więcej osób z ciekawością śledzi nowości kulinarne, by w ciekawy i smakowity sposób urozmaicić domowe menu. Zaliczasz się do tego grona? Jesteśmy przekonani, że roladki ze schabu nadziewane mięsem mielonym okażą się doskonałym konceptem na pyszny posiłek. Soczyste, pachnące i sycące. Niczego więcej nie potrzeba!
Dla kogo?
Roladki schabowe z mięsem mielonym pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla smakoszy, którzy nie przepadają za smażonymi potrawami z grubą panierką, z tartej bułki. Choć mięso trzeba przez chwilę podsmażyć na patelni – prawdziwe kulinarne czary zaczynają działać dopiero w piecu.
Na jaką okazję?
Idealne danie po tradycyjnym rosole. W roladkach ze schabu z mięsem mielonym, dzięki żurawinie, wyczuwalne są słodkie i kwaskowe nuty. W ten sposób popularna wieprzowina zyskuje więcej wyrazistości i z powodzeniem można zaserwować ją na obiad podczas świątecznej uroczystości.
Czy wiesz, że?
Wstępne podsmażenie roladek to etap, którego nie warto pomijać. Nie tylko sprawia, że na mięsie pojawia się delikatnie chrupiąca skórka, ale przede wszystkim zatrzymuje w nim najcenniejsze soki. Dlatego gotowe danie wychodzi doskonale soczyste.
Dla urozmaicenia:
Do roladek schabowych z mięsem mielonym i serem pasują różne dodatki. Możesz postawić na gotowane ziemniaki z masełkiem i koperkiem albo zaserwować domowe frytki. Kasza gryczana też będzie smakować wyśmienicie serwowana razem z naszymi roladkami. Nie zapomnij o buraczkach albo surówce z młodej kapusty!