Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

1280 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

572 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

743 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa tak, aby powstał duży i cienki plaster. Dobrze jest zrobić to przez folię lub torebkę plastikową. Dzięki temu mięso będzie równe i bez dziur.

Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone wymieszaj ze startym serem, żurawiną, dwiema łyżkami przegotowanej wody i dopraw je szczyptą przyprawy Knorr.

Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - Krok 2

Krok 3

Przyprawą Knorr posyp również rozbite kotlety schabowe.

Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - Krok 3

Krok 4

Nakładaj farsz i zwijaj całość w roladkę, podobnie, jak się zwija krokiety. Roladki oprósz mąką.

Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - Krok 4

Krok 5

Gotowe roladki ze schabu obsmażaj z każdej strony tak, aby były złociste i rumiane.

Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - Krok 5

Krok 6

Następne umieść mięso w piekarniku rozgrzanym do 190 °C na 25 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami oraz surówką. Roladki ze schabu możesz również dusić z Fixem Schab a’la Stroganoff Knorr.

Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - Krok 6
28

Opinie o przepisie

  • Mili  Mili

    Mili Mili , 22.12.2020

    Ja zmieniłam przepis i oczywiście użyłam wolowiny i nie zapiekalam a dusiłam i wtszedk cudowny sos i przepyszne mięso.... Wszystkim domownikom smakowało zarem polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Grzywacz

    Dorota Grzywacz , 23.02.2020

    bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wiola gli

    wiola gli , 07.06.2017

    zamiast schabu dałam pierś z kurczaka. resztę robiłam według przepisu. smaczne ale trochę za słabo doprawione jak dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irmina Bownik

    Irmina Bownik , 06.01.2017

    robilam, są pyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Donajkowski

    Andrzej Donajkowski , 15.06.2016

    bm mmgr KMP tym m lm o km m

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Alicja

    Marta Alicja , 22.11.2014

    Kurcze nie mam tylko zurawiny. Czy mogę zastąpić pomidorami suszonymi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Nowak

    Halina Nowak , 19.11.2014

    i ja sie pokusze, aby zrobic takie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Foetke

    Halina Foetke , 19.11.2014

    super przepis ,muszę go zrobić jak mąż wróci z delegacji ,- będą nagrody...........................

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Tokarski

    Jan Tokarski , 19.11.2014

    - Smacznego Reni- Ty Wiesz co Dobre ,Pozdrawiam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Orczykowska

    Beata Orczykowska , 19.11.2014

    Dziś zrobię :-))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński , 19.11.2014

    a ja lubię roladki z ziemniaków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Jaskiewiczduda

    Janina Jaskiewiczduda , 19.11.2014

    mniam mniam to będzie napewno smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rysiu Bednarz

    Rysiu Bednarz , 19.11.2014

    Lubisz dobrze zjeść.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Usydus

    Grzegorz Usydus , 19.11.2014

    Dobra stronka:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Krzepkowska

    Ania Krzepkowska , 18.11.2014

    Wyglądają bardzo kuszącoooo:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Jolanta Dworecka Werner

    Krystyna Jolanta Dworecka Werner , 18.11.2014

    Polecam // mogą być nawet podane na zimno jako zakąska z sosem żurawinowym ..pyszne ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 18.11.2014

    Znowu te smaki.Ja już nie mogę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Baranowska

    Emilia Baranowska , 18.11.2014

    come buone mangare

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Caban

    Asia Caban , 18.11.2014

    wyglądają pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Szczerek

    Jan Szczerek , 18.11.2014

    No weź przestań, Marzenka...Psor się odchudza! Nie po to każdego dnia ganiam na siłownię, żeby mi tu jakieś roladki... z żurawiną. (D;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dżiulana Novatkovska

    Dżiulana Novatkovska , 18.11.2014

    super:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Czerniawska

    Małgorzata Czerniawska , 18.11.2014

    Bardzo efektowne, i kasza gryczana, czego chcieć więcej..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zapłatyński

    Jan Zapłatyński , 18.11.2014

    Jeżeli to nieszawski rarytas to Beata nie zna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Brzostowska

    Grazyna Brzostowska , 18.11.2014

    Pycha.:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Chrzanowski

    Jan Chrzanowski , 18.11.2014

    Chętnie zjem.Po proszę porcję na biurko!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Szczęśniak

    Ula Szczęśniak , 18.11.2014

    Wyglądają smakowicie :) myślę, że kiedyś zrobię :) dzięki za przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Stanislawski

    Zbigniew Stanislawski , 18.11.2014

    mmmmnnnniiiiaaaammmmmm..............

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mikołaj Kulupa

    Mikołaj Kulupa , 18.11.2014

    Dobre :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawinąRoladki schabowe z mięsem mielonym, serem i żurawiną

Niedzielny obiad bez kotleta schabowego? W niejednym domu jest to nie do pomyślenia. Jednak coraz więcej osób z ciekawością śledzi nowości kulinarne, by w ciekawy i smakowity sposób urozmaicić domowe menu. Zaliczasz się do tego grona? Jesteśmy przekonani, że roladki ze schabu nadziewane mięsem mielonym okażą się doskonałym konceptem na pyszny posiłek. Soczyste, pachnące i sycące. Niczego więcej nie potrzeba!

Dla kogo?

Roladki schabowe z mięsem mielonym pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla smakoszy, którzy nie przepadają za smażonymi potrawami z grubą panierką, z tartej bułki. Choć mięso trzeba przez chwilę podsmażyć na patelni – prawdziwe kulinarne czary zaczynają działać dopiero w piecu.

Na jaką okazję?

Idealne danie po tradycyjnym rosole. W roladkach ze schabu z mięsem mielonym, dzięki żurawinie, wyczuwalne są słodkie i kwaskowe nuty. W ten sposób popularna wieprzowina zyskuje więcej wyrazistości i z powodzeniem można zaserwować ją na obiad podczas świątecznej uroczystości.

Czy wiesz, że?

Wstępne podsmażenie roladek to etap, którego nie warto pomijać. Nie tylko sprawia, że na mięsie pojawia się delikatnie chrupiąca skórka, ale przede wszystkim zatrzymuje w nim najcenniejsze soki. Dlatego gotowe danie wychodzi doskonale soczyste.

Dla urozmaicenia:

Do roladek schabowych z mięsem mielonym i serem pasują różne dodatki. Możesz postawić na gotowane ziemniaki z masełkiem i koperkiem albo zaserwować domowe frytki. Kasza gryczana też będzie smakować wyśmienicie serwowana razem z naszymi roladkami. Nie zapomnij o buraczkach albo surówce z młodej kapusty!