
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
4 plastry
1 szczypta
2 łyżki
120 gramów
2 sztuki
1 szczypta
4 plastry
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem, natrzyj solą, pieprzem, roztartym rozmarynem, skrop syropem.
Krok 2
Cebulę i boczek pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry.
Krok 3
Połowę boczku, połowę pieczarek i cebulę podsmaż na oleju. Dodaj natkę, przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Farsz rozłóż na plastrach mięsa. Plastry zroluj, zwiąż nicią kuchenną.
Krok 5
Masło rozgrzej w rondlu, wrzuć pozostały boczek i pieczarki, włóż roladki, obsmaż z każdej strony.
Krok 6
Podlej połową szklanki wody. Potrawę duś pod przykryciem przez 75 minut. Roladki wyłóż na ogrzany talerz.
Krok 7
Sos z duszenia odparuj, aby pozostało 250 ml płynu, dodaj mąkę rozmieszaną z niewielką ilością wody. Zamieszaj, zagotuj. Przypraw śmietaną. Roladki podawaj polane sosem, z ryżem ugotowanym na sypko.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej