
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
4 plastry
1 szczypta
2 łyżki
120 gramów
2 sztuki
1 szczypta
4 plastry
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem, natrzyj solą, pieprzem, roztartym rozmarynem, skrop syropem.
Krok 2
Cebulę i boczek pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry.
Krok 3
Połowę boczku, połowę pieczarek i cebulę podsmaż na oleju. Dodaj natkę, przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Farsz rozłóż na plastrach mięsa. Plastry zroluj, zwiąż nicią kuchenną.
Krok 5
Masło rozgrzej w rondlu, wrzuć pozostały boczek i pieczarki, włóż roladki, obsmaż z każdej strony.
Krok 6
Podlej połową szklanki wody. Potrawę duś pod przykryciem przez 75 minut. Roladki wyłóż na ogrzany talerz.
Krok 7
Sos z duszenia odparuj, aby pozostało 250 ml płynu, dodaj mąkę rozmieszaną z niewielką ilością wody. Zamieszaj, zagotuj. Przypraw śmietaną. Roladki podawaj polane sosem, z ryżem ugotowanym na sypko.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej