
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
4 plastry
1 szczypta
2 łyżki
120 gramów
2 sztuki
1 szczypta
4 plastry
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem, natrzyj solą, pieprzem, roztartym rozmarynem, skrop syropem.
Krok 2
Cebulę i boczek pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry.
Krok 3
Połowę boczku, połowę pieczarek i cebulę podsmaż na oleju. Dodaj natkę, przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Farsz rozłóż na plastrach mięsa. Plastry zroluj, zwiąż nicią kuchenną.
Krok 5
Masło rozgrzej w rondlu, wrzuć pozostały boczek i pieczarki, włóż roladki, obsmaż z każdej strony.
Krok 6
Podlej połową szklanki wody. Potrawę duś pod przykryciem przez 75 minut. Roladki wyłóż na ogrzany talerz.
Krok 7
Sos z duszenia odparuj, aby pozostało 250 ml płynu, dodaj mąkę rozmieszaną z niewielką ilością wody. Zamieszaj, zagotuj. Przypraw śmietaną. Roladki podawaj polane sosem, z ryżem ugotowanym na sypko.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej