Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim
średnie
64 osoby zapisały

Składniki
3 łyżki
1 szklanka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 sztuka
1.5 szklanki
1 szklanka
1 opakowanie
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Smażymy naleśniki: ubijamy 1 jajko z 1/4 łyżeczki soli, dodajemy 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej, pół szklanki wody gazowanej i szklankę mleka wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, a następnie smażymy (bardziej rumiano niż z mąki pszennej) na gorącym oleju z każdej strony, podczas obracania na drugą stronę trzeba to robić ostrożnie podrzucając je, gdyż ciasto ma delikatną strukturę i może się porwać (przy próbie odwracania łopatką ciasto się rwało). Z tego przepisu wychodzi 10 naleśników.

Krok 2
Farsz: kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, dodajemy miąższ z pomidorów, 3 łyżki kukurydzy, 4 łyżki fasoli czerwonej, wlewamy 250 ml zimnej wody, wsypujemy całe opakowanie fixu Kurczak po meksykańsku Knorr, oraz pokruszoną 1 mini kostkę smażona cebulka Knorr,dusimy całość na małym ogniu 10 minut.

Krok 3
Gotowe naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulony, dekorujemy natką pietruszki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej