Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

3

heart
11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

1.5 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Smażymy naleśniki: ubijamy 1 jajko z 1/4 łyżeczki soli, dodajemy 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej, pół szklanki wody gazowanej i szklankę mleka wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, a następnie smażymy (bardziej rumiano niż z mąki pszennej) na gorącym oleju z każdej strony, podczas obracania na drugą stronę trzeba to robić ostrożnie podrzucając je, gdyż ciasto ma delikatną strukturę i może się porwać (przy próbie odwracania łopatką ciasto się rwało). Z tego przepisu wychodzi 10 naleśników.

Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - Krok 1

Krok 2

Farsz: kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, dodajemy miąższ z pomidorów, 3 łyżki kukurydzy, 4 łyżki fasoli czerwonej, wlewamy 250 ml zimnej wody, wsypujemy całe opakowanie fixu Kurczak po meksykańsku Knorr, oraz pokruszoną 1 mini kostkę smażona cebulka Knorr,dusimy całość na małym ogniu 10 minut.

Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - Krok 2

Krok 3

Gotowe naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulony, dekorujemy natką pietruszki.

Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej