Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

3

heart
11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

1.5 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Smażymy naleśniki: ubijamy 1 jajko z 1/4 łyżeczki soli, dodajemy 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej, pół szklanki wody gazowanej i szklankę mleka wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, a następnie smażymy (bardziej rumiano niż z mąki pszennej) na gorącym oleju z każdej strony, podczas obracania na drugą stronę trzeba to robić ostrożnie podrzucając je, gdyż ciasto ma delikatną strukturę i może się porwać (przy próbie odwracania łopatką ciasto się rwało). Z tego przepisu wychodzi 10 naleśników.

Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - Krok 1

Krok 2

Farsz: kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, dodajemy miąższ z pomidorów, 3 łyżki kukurydzy, 4 łyżki fasoli czerwonej, wlewamy 250 ml zimnej wody, wsypujemy całe opakowanie fixu Kurczak po meksykańsku Knorr, oraz pokruszoną 1 mini kostkę smażona cebulka Knorr,dusimy całość na małym ogniu 10 minut.

Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - Krok 2

Krok 3

Gotowe naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulony, dekorujemy natką pietruszki.

Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej