Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim
średnie
62 osoby zapisały

Składniki
3 łyżki
1 szklanka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 sztuka
1.5 szklanki
1 szklanka
1 opakowanie
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Smażymy naleśniki: ubijamy 1 jajko z 1/4 łyżeczki soli, dodajemy 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej, pół szklanki wody gazowanej i szklankę mleka wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, a następnie smażymy (bardziej rumiano niż z mąki pszennej) na gorącym oleju z każdej strony, podczas obracania na drugą stronę trzeba to robić ostrożnie podrzucając je, gdyż ciasto ma delikatną strukturę i może się porwać (przy próbie odwracania łopatką ciasto się rwało). Z tego przepisu wychodzi 10 naleśników.

Krok 2
Farsz: kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, dodajemy miąższ z pomidorów, 3 łyżki kukurydzy, 4 łyżki fasoli czerwonej, wlewamy 250 ml zimnej wody, wsypujemy całe opakowanie fixu Kurczak po meksykańsku Knorr, oraz pokruszoną 1 mini kostkę smażona cebulka Knorr,dusimy całość na małym ogniu 10 minut.

Krok 3
Gotowe naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulony, dekorujemy natką pietruszki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej