Sałatka z krewetkami i orzeszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z krewetkami i orzeszkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, a po 3 minutach odcedź i pokrój. Chili przekrój, usuń pestki, a resztę posiekaj.

Krok 2

Krewetki obierz i oczyść. Następnie pokrój na pół i posyp przyprawą Knorr.

Krok 3

Na patelni upraż orzechy, dodaj krewetki i podsmaż, a następnie dorzuć makaron i znowu podsmaż.

Krok 4

Z limonki wyciśnij sok i zetrzyj skórkę. Do miseczki wrzuć chili, sok oraz skórkę z limonki, zmiażdżony czosnek, sos sojowy oraz łyżkę cukru pudru. Wszystko dobrze wymieszaj.

Krok 5

Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a ogórka pokrój na słupki.

Krok 6

Makaron z krewetkami wrzuć do warzyw, a wszystko zalej przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej