Sałatka z krewetkami i orzeszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z krewetkami i orzeszkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, a po 3 minutach odcedź i pokrój. Chili przekrój, usuń pestki, a resztę posiekaj.

Krok 2

Krewetki obierz i oczyść. Następnie pokrój na pół i posyp przyprawą Knorr.

Krok 3

Na patelni upraż orzechy, dodaj krewetki i podsmaż, a następnie dorzuć makaron i znowu podsmaż.

Krok 4

Z limonki wyciśnij sok i zetrzyj skórkę. Do miseczki wrzuć chili, sok oraz skórkę z limonki, zmiażdżony czosnek, sos sojowy oraz łyżkę cukru pudru. Wszystko dobrze wymieszaj.

Krok 5

Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a ogórka pokrój na słupki.

Krok 6

Makaron z krewetkami wrzuć do warzyw, a wszystko zalej przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej