Sałatka z krewetkami i orzeszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z krewetkami i orzeszkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, a po 3 minutach odcedź i pokrój. Chili przekrój, usuń pestki, a resztę posiekaj.

Krok 2

Krewetki obierz i oczyść. Następnie pokrój na pół i posyp przyprawą Knorr.

Krok 3

Na patelni upraż orzechy, dodaj krewetki i podsmaż, a następnie dorzuć makaron i znowu podsmaż.

Krok 4

Z limonki wyciśnij sok i zetrzyj skórkę. Do miseczki wrzuć chili, sok oraz skórkę z limonki, zmiażdżony czosnek, sos sojowy oraz łyżkę cukru pudru. Wszystko dobrze wymieszaj.

Krok 5

Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a ogórka pokrój na słupki.

Krok 6

Makaron z krewetkami wrzuć do warzyw, a wszystko zalej przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z krewetkami i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej