Sałatka amerykańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka amerykańska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

heart
142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.25 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj drobno. Posyp szczyptą soli i odstaw na 10 minut.

Sałatka amerykańska  - Krok 1

Krok 2

Marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulkę pokrój w drobną kostkę i połącz wszystkie warzywa.

Sałatka amerykańska  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem, ketchupem, chrzanem i sokiem z cytryny.

Sałatka amerykańska  - Krok 3

Krok 4

Połącz składniki z sosem, dokładnie wymieszaj i podawaj z grzankami. Taka sałatka najlepiej smakuje następnego dnia. Doskonale pasuje do mięs i ryb z grilla.

Sałatka amerykańska  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka amerykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka amerykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka amerykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka amerykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka amerykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka amerykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka amerykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka amerykańska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka amerykańska Sałatka amerykańska

Kuchnia amerykańska to nie tylko popularne burgery czy skrzydełka kurczaka. Jeżeli lubisz inspirować się zagranicznymi tradycjami kulinarnymi, wypróbuj tę pyszną sałatkę amerykańską. Krucha biała kapusta i słodka marchewka w kremowym sosie chrzanowym to niezastąpiony dodatek do potraw mięsnych. Przygotuj do niej domowe nuggetsy lub pikantne kawałki kurczaka i pyszny obiad rodem zza oceanu – gotowy. Gotowa sałatka idealnie komponuje się też z grillowanymi czy smażonymi rybami. Co trzeba zrobić, żeby przygotować tę sałatkę? To prostsze niż myślisz. Wystarczy drobno posiekać kapustę, zetrzeć odpowiednią ilość marchewki i pokroić cebulę. Warzywa wymieszaj z sosem sałatkowym. Przygotujesz go, mieszając majonez, ketchup oraz starty chrzan. Wzmocnisz smak potrawy dodając do niej odrobinę soku z cytryny.