Pipirana czyli smaczna sałatka z owocami morza
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
200 gramów
3 łyżki
1 łyżka
10 sztuk
1 sztuka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki, paluszki krabowe i mule odsącz z zalewy, jeżeli są mrożone - przelej zimną wodą.
Krok 2
Paluszki krabowe podziel na mniejsze części.
Krok 3
Warzywa obierz, oczyśc, paprykę, ogórka i cebulę pokrój w kostkę, pomidora rozkrój w ósemki i przełóż do reszty składników.
Krok 4
Z oliwy i odrobiny octu przygotuj sos, dopraw do smaku i polej sałatkę.
Krok 5
Przed podaniem schłodź przez ok. 1-2 godziny w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej