
Składniki
800 gramów
4 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
150 mililitrów
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść i opłucz. Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z musztardą i oliwą. Zanurz mięso w marynacie i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 2
Na rozgrzanej patelni połóż kawałek pergaminu, posmaruj odrobiną oliwy i obsmaż na nim mięso z obu stron. Następnie mięso przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30-40 minut – w zależności od grubości mięsa i stopnia wysmażenia, jaki lubisz.
Krok 3
W rondelku na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odcedzony pieprz i smaż chwilę. Wlej wino i duś.
Krok 4
Gdy wino odparuje wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut na małym ogniu. Dopraw do smaku.
Krok 5
Upieczone mięso wyłóż na deskę i pokrój na plastry. Ułóż na talerzu 2-3 plastry i polej sosem z zielonego pieprzu. Podawaj z chrupiącą sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej