Pieczony rostbef z sosem pieprzowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczony rostbef z sosem pieprzowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

75 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

150 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść i opłucz. Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z musztardą i oliwą. Zanurz mięso w marynacie i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni połóż kawałek pergaminu, posmaruj odrobiną oliwy i obsmaż na nim mięso z obu stron. Następnie mięso przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30-40 minut – w zależności od grubości mięsa i stopnia wysmażenia, jaki lubisz.

Krok 3

W rondelku na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odcedzony pieprz i smaż chwilę. Wlej wino i duś.

Krok 4

Gdy wino odparuje wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut na małym ogniu. Dopraw do smaku.

Krok 5

Upieczone mięso wyłóż na deskę i pokrój na plastry. Ułóż na talerzu 2-3 plastry i polej sosem z zielonego pieprzu. Podawaj z chrupiącą sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej