Pieczony rostbef z sosem pieprzowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony rostbef z sosem pieprzowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
81 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

150 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść i opłucz. Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z musztardą i oliwą. Zanurz mięso w marynacie i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni połóż kawałek pergaminu, posmaruj odrobiną oliwy i obsmaż na nim mięso z obu stron. Następnie mięso przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30-40 minut – w zależności od grubości mięsa i stopnia wysmażenia, jaki lubisz.

Krok 3

W rondelku na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odcedzony pieprz i smaż chwilę. Wlej wino i duś.

Krok 4

Gdy wino odparuje wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut na małym ogniu. Dopraw do smaku.

Krok 5

Upieczone mięso wyłóż na deskę i pokrój na plastry. Ułóż na talerzu 2-3 plastry i polej sosem z zielonego pieprzu. Podawaj z chrupiącą sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony rostbef z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej