Makaron w sosie dyniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w sosie dyniowym

Autor: Kinga Surma

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 gram

1 garść

6 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blaszkę z kawałkami dyni unieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, z opcją pieczenia góra/dół. Dynię piecz tak około 35-45 minut, aż będzie miękka. Upieczone kawałki dyni obierz ze skórki, umieść w misce i zmiksuj.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekaj i podsmaż je na średnim ogniu przez około 5 minut.• Po tym czasie wsyp oregano i paprykę wędzoną, wymieszaj, dodaj dynię, kostkę rosołową rozpuszczoną w wodzie, pokrojone pomidory suszone oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszaj dokładnie.

Krok 3

Ugotuj makaron. Tak przygotowanym sosem polej makaron, posyp parmezanem, ewentualnie szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej