Kukurydza na ostro z chilli i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kukurydza na ostro

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kukurydzę odsącz. Cebulę drobno posiekaj, czosnek i czerwone suszone papryczki zmiażdż, zieloną chilli drobno posiekaj.

Krok 2

W moździerzu utrzyj kminek, czosnek, kolendrę, sól, świeżą zieloną chilli i drobno posiekaną cebulę na gładką masę.

Krok 3

Na dużej patelni roztop masło.

Krok 4

Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż przez 7 minut ciągle mieszając.

Krok 5

Następnie dodaj zmiażdżone czerwone chilli.

Krok 6

Wsyp kukurydzę, wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty. Na koniec wlej sok z cytryny i posyp posiekanymi listkami kolendry. Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kukurydza na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kukurydza na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kukurydza na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kukurydza na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kukurydza na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kukurydza na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kukurydza na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kukurydza na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej