
Składniki
4 łyżki
5 łyżek
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
4 sztuki
1.5 kilograma
null
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki sosu zmiksuj w malakserze na jednolitą masę.
Krok 2
Kurczaka umyj, osusz i podziel na kawałki.
Krok 3
Kawałki włóż do dużej torebki foliowej, wlej sos, torebkę szczelnie zamknij. Potrząsaj nią przez kilka chwil, by sos dokładnie pokrył całe mięso. Torebkę włóż do lodówki na kilka godzin.
Krok 4
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem.
Krok 5
Włóż do niego kurczaka i polej pozostałym sosem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
Krok 6
Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie. Serwuj z białym pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej