
Składniki
4 łyżki
5 łyżek
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
4 sztuki
1.5 kilograma
null
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki sosu zmiksuj w malakserze na jednolitą masę.
Krok 2
Kurczaka umyj, osusz i podziel na kawałki.
Krok 3
Kawałki włóż do dużej torebki foliowej, wlej sos, torebkę szczelnie zamknij. Potrząsaj nią przez kilka chwil, by sos dokładnie pokrył całe mięso. Torebkę włóż do lodówki na kilka godzin.
Krok 4
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem.
Krok 5
Włóż do niego kurczaka i polej pozostałym sosem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
Krok 6
Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie. Serwuj z białym pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej