
Składniki
4 łyżki
5 łyżek
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
4 sztuki
1.5 kilograma
null
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki sosu zmiksuj w malakserze na jednolitą masę.
Krok 2
Kurczaka umyj, osusz i podziel na kawałki.
Krok 3
Kawałki włóż do dużej torebki foliowej, wlej sos, torebkę szczelnie zamknij. Potrząsaj nią przez kilka chwil, by sos dokładnie pokrył całe mięso. Torebkę włóż do lodówki na kilka godzin.
Krok 4
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem.
Krok 5
Włóż do niego kurczaka i polej pozostałym sosem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
Krok 6
Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie. Serwuj z białym pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej