Przepisy na Ciasteczka owsiane
4 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejCiasteczka owsiane
Płatki owsiane pozyskiwane są z owsa zwyczajnego. Nie mogą być zbyt długo przechowywane – ze względu na swoje właściwości pod wpływem czasu stają się gorzkie. Nie mają wyrazistego smaku, ale za to doskonale nadają się do przyrządzenia śniadaniowych owsianek. Najczęściej doprawia się je cukrem, mlekiem i owocami. Jeśli szukasz alternatywy dla słodkich ciast z kremami, galaretkami i czekoladowymi polewami, koniecznie wypróbuj przekąski z płatków owsianych. Z łatwością w domu możesz przygotować z nich pyszne ciasteczka owsiane. Wcześniej zwróć jednak uwagę na to, jakie płatki kupujesz. Rozróżniamy trzy ich rodzaje. Płatki zwykłe wymagają gotowania, by zmiękły i spęczniały. Bez tego są twarde i niesmaczne, a przy tym mają mączny posmak. Najbardziej popularne okazują się płatki górskie i błyskawiczne. Te pierwsze wymagają jedynie zagotowania w wodzie lub zalania ich wrzątkiem (opcjonalnie gorącym mlekiem). Natomiast drugie nadają się od razu do jedzenia. Możesz je chrupać jako przekąskę na zimno. Myśląc o przygotowaniu ciasteczek owsianych, korzystaj przede wszystkim z dwóch ostatnich rodzajów płatków. Dzięki temu zyskasz pewność, że Twoje desery nie będą zbyt twarde. Pamiętaj też o tym, że pod wpływem temperatury i wody płatki zmieniają swoją objętość. Wyważ więc ich odpowiednią ilość dodawaną do wypieków. Większość ciasteczek owsianych przyrządza się w prosty sposób. Płatki na surowo wystarczy połączyć ze sobą w spoistą masę za pomocą jajek i margaryny do pieczenia. Ewentualnie do całości możesz dodać proszek do pieczenia lub odrobinę mąki. Nie zapomnij też o dodatku cukru lub kakao. Przygotowaną masę należy przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika w dowolnej formie. Zrób to za pomocą łyżki, nakładając niewielkie porcje – możesz przy okazji uformować z nich konkretne kształty. Smak ciastek urozmaicisz np. rodzynkami, daktylami, suszonymi owocami (morelami, figami, jabłkami, śliwkami, winogronami) lub miodem. To będzie wprost idealna słodka przekąska do pracy. Wypróbuj nasze przepisy na ciasteczka owsiane i wybierz swój ulubiony.