Ciasteczka owsiane | Przepisy.pl

Przepisy na Ciasteczka owsiane

4 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (4)

Ciasteczka owsiane
ratingratingratingratingrating

161

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Widok oprószonej mąką stolnicy oraz jasne ślady na kuchennym fartuchu to jednoznaczne skojarzenie...
Ciasteczka owsiane z żurawiną
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Przygotowywanie posiłków, w tym deserów, nie wymaga umiejętności na miarę mistrzów cukiernictwa...
Ciastka owsiane słodzone bananem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Są uwielbiane przez kucharzy na każdym etapie kulinarnego wtajemniczenia. Z prostym przepisem na...

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka owsianeCiasteczka owsiane

Płatki owsiane pozyskiwane są z owsa zwyczajnego. Nie mogą być zbyt długo przechowywane – ze względu na swoje właściwości pod wpływem czasu stają się gorzkie. Nie mają wyrazistego smaku, ale za to doskonale nadają się do przyrządzenia śniadaniowych owsianek. Najczęściej doprawia się je cukrem, mlekiem i owocami. Jeśli szukasz alternatywy dla słodkich ciast z kremami, galaretkami i czekoladowymi polewami, koniecznie wypróbuj przekąski z płatków owsianych. Z łatwością w domu możesz przygotować z nich pyszne ciasteczka owsiane. Wcześniej zwróć jednak uwagę na to, jakie płatki kupujesz. Rozróżniamy trzy ich rodzaje. Płatki zwykłe wymagają gotowania, by zmiękły i spęczniały. Bez tego są twarde i niesmaczne, a przy tym mają mączny posmak. Najbardziej popularne okazują się płatki górskie i błyskawiczne. Te pierwsze wymagają jedynie zagotowania w wodzie lub zalania ich wrzątkiem (opcjonalnie gorącym mlekiem). Natomiast drugie nadają się od razu do jedzenia. Możesz je chrupać jako przekąskę na zimno. Myśląc o przygotowaniu ciasteczek owsianych, korzystaj przede wszystkim z dwóch ostatnich rodzajów płatków. Dzięki temu zyskasz pewność, że Twoje desery nie będą zbyt twarde. Pamiętaj też o tym, że pod wpływem temperatury i wody płatki zmieniają swoją objętość. Wyważ więc ich odpowiednią ilość dodawaną do wypieków. Większość ciasteczek owsianych przyrządza się w prosty sposób. Płatki na surowo wystarczy połączyć ze sobą w spoistą masę za pomocą jajek i margaryny do pieczenia. Ewentualnie do całości możesz dodać proszek do pieczenia lub odrobinę mąki. Nie zapomnij też o dodatku cukru lub kakao. Przygotowaną masę należy przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika w dowolnej formie. Zrób to za pomocą łyżki, nakładając niewielkie porcje – możesz przy okazji uformować z nich konkretne kształty. Smak ciastek urozmaicisz np. rodzynkami, daktylami, suszonymi owocami (morelami, figami, jabłkami, śliwkami, winogronami) lub miodem. To będzie wprost idealna słodka przekąska do pracy. Wypróbuj nasze przepisy na ciasteczka owsiane i wybierz swój ulubiony.