Sałatka z kaszy jaglanej i papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszy jaglanej i papryki

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę wypłukać kilka razy w zimnej wodzie .Z papryk usunąć pestki i pokroić je w paski.

Krok 2

Zagotować w dwóch osobnych garnuszkach po szklance wody z połówka kostki bulionu w każdej . Do jednego garnka wrzucić kaszę i gotować na bardzo małym gazie aż kasza wchłonie płyn ( ok. 15 minut). Do drugiego garnuszka wsypać pokrojone papryki i również gotować 15 minut- odcedzić.

Krok 3

Poczekać aż kasza i papryki wystygną. Pokroić papryki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać kasze i paprykę z olejem i majonezem . Nie doprawiać - dzięki gotowaniu w bulionie kasza i papryka nabierają smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszy jaglanej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszy jaglanej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszy jaglanej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszy jaglanej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszy jaglanej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszy jaglanej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszy jaglanej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszy jaglanej i papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej