Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na francuskie clafoutis na słodko był w mojej pierwszej książce. Wtedy też napisałem, że jest i pikantne „klafuti”. Voila - oto przepis!

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg (jeśli twój piekarnik na ma tej funkcji, ustaw temperaturę na 200 stopni). Odetnij i wyrzuć końce cukinii, przekrój ją na pół, usuń pestki. Połówki pokrój w kostkę (nie obieraj!). Rozgrzej patelnię, wlej oliwę, włóż cukinię, smaż, mieszając drewniana łyżką i lekko kołysząc patelnią, aż się przyrumieni. Możesz lekko posolić cukinię, to szybciej się usmaży. Potem przełóż na sitko i potrząśnij, aby spłynął nadmiar oliwy. Zrób ciasto: jajka utrzyj z mąką i mlekiem, przypraw pokruszoną mini kostką bazyliową, dodaj szczyptę curry (ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż naleśnikowe. Jeśli jest za rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste - mleka). Dodaj pokrojony serek, wymieszaj bardzo delikatnie. Wlej nieco oliwy, dodaj anchois i oliwki, przypraw pieprzem, dodaj zioła, wymieszaj jeszcze raz. Możesz posolić do smaku, pamiętaj jednak, że i kozi ser, i anchois są słone. Formę na tartę posmaruj masłem lub margaryną, na dnie równomiernie rozłóż cukinię. Zalej ciastem, piecz 30 minut.

Krok 3

Klafuti możesz pokroić jak tort lub wyciąć krążki dużą szklanką. Podawaj na ciepło

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej