Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami
średnie
7 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepis na francuskie clafoutis na słodko był w mojej pierwszej książce. Wtedy też napisałem, że jest i pikantne „klafuti”. Voila - oto przepis!
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg (jeśli twój piekarnik na ma tej funkcji, ustaw temperaturę na 200 stopni). Odetnij i wyrzuć końce cukinii, przekrój ją na pół, usuń pestki. Połówki pokrój w kostkę (nie obieraj!). Rozgrzej patelnię, wlej oliwę, włóż cukinię, smaż, mieszając drewniana łyżką i lekko kołysząc patelnią, aż się przyrumieni. Możesz lekko posolić cukinię, to szybciej się usmaży. Potem przełóż na sitko i potrząśnij, aby spłynął nadmiar oliwy. Zrób ciasto: jajka utrzyj z mąką i mlekiem, przypraw pokruszoną mini kostką bazyliową, dodaj szczyptę curry (ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż naleśnikowe. Jeśli jest za rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste - mleka). Dodaj pokrojony serek, wymieszaj bardzo delikatnie. Wlej nieco oliwy, dodaj anchois i oliwki, przypraw pieprzem, dodaj zioła, wymieszaj jeszcze raz. Możesz posolić do smaku, pamiętaj jednak, że i kozi ser, i anchois są słone. Formę na tartę posmaruj masłem lub margaryną, na dnie równomiernie rozłóż cukinię. Zalej ciastem, piecz 30 minut.
Krok 3
Klafuti możesz pokroić jak tort lub wyciąć krążki dużą szklanką. Podawaj na ciepło
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej