Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na francuskie clafoutis na słodko był w mojej pierwszej książce. Wtedy też napisałem, że jest i pikantne „klafuti”. Voila - oto przepis!

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg (jeśli twój piekarnik na ma tej funkcji, ustaw temperaturę na 200 stopni). Odetnij i wyrzuć końce cukinii, przekrój ją na pół, usuń pestki. Połówki pokrój w kostkę (nie obieraj!). Rozgrzej patelnię, wlej oliwę, włóż cukinię, smaż, mieszając drewniana łyżką i lekko kołysząc patelnią, aż się przyrumieni. Możesz lekko posolić cukinię, to szybciej się usmaży. Potem przełóż na sitko i potrząśnij, aby spłynął nadmiar oliwy. Zrób ciasto: jajka utrzyj z mąką i mlekiem, przypraw pokruszoną mini kostką bazyliową, dodaj szczyptę curry (ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż naleśnikowe. Jeśli jest za rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste - mleka). Dodaj pokrojony serek, wymieszaj bardzo delikatnie. Wlej nieco oliwy, dodaj anchois i oliwki, przypraw pieprzem, dodaj zioła, wymieszaj jeszcze raz. Możesz posolić do smaku, pamiętaj jednak, że i kozi ser, i anchois są słone. Formę na tartę posmaruj masłem lub margaryną, na dnie równomiernie rozłóż cukinię. Zalej ciastem, piecz 30 minut.

Krok 3

Klafuti możesz pokroić jak tort lub wyciąć krążki dużą szklanką. Podawaj na ciepło

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej