Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami
średnie
7 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepis na francuskie clafoutis na słodko był w mojej pierwszej książce. Wtedy też napisałem, że jest i pikantne „klafuti”. Voila - oto przepis!
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg (jeśli twój piekarnik na ma tej funkcji, ustaw temperaturę na 200 stopni). Odetnij i wyrzuć końce cukinii, przekrój ją na pół, usuń pestki. Połówki pokrój w kostkę (nie obieraj!). Rozgrzej patelnię, wlej oliwę, włóż cukinię, smaż, mieszając drewniana łyżką i lekko kołysząc patelnią, aż się przyrumieni. Możesz lekko posolić cukinię, to szybciej się usmaży. Potem przełóż na sitko i potrząśnij, aby spłynął nadmiar oliwy. Zrób ciasto: jajka utrzyj z mąką i mlekiem, przypraw pokruszoną mini kostką bazyliową, dodaj szczyptę curry (ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż naleśnikowe. Jeśli jest za rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste - mleka). Dodaj pokrojony serek, wymieszaj bardzo delikatnie. Wlej nieco oliwy, dodaj anchois i oliwki, przypraw pieprzem, dodaj zioła, wymieszaj jeszcze raz. Możesz posolić do smaku, pamiętaj jednak, że i kozi ser, i anchois są słone. Formę na tartę posmaruj masłem lub margaryną, na dnie równomiernie rozłóż cukinię. Zalej ciastem, piecz 30 minut.
Krok 3
Klafuti możesz pokroić jak tort lub wyciąć krążki dużą szklanką. Podawaj na ciepło
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























