Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na francuskie clafoutis na słodko był w mojej pierwszej książce. Wtedy też napisałem, że jest i pikantne „klafuti”. Voila - oto przepis!

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg (jeśli twój piekarnik na ma tej funkcji, ustaw temperaturę na 200 stopni). Odetnij i wyrzuć końce cukinii, przekrój ją na pół, usuń pestki. Połówki pokrój w kostkę (nie obieraj!). Rozgrzej patelnię, wlej oliwę, włóż cukinię, smaż, mieszając drewniana łyżką i lekko kołysząc patelnią, aż się przyrumieni. Możesz lekko posolić cukinię, to szybciej się usmaży. Potem przełóż na sitko i potrząśnij, aby spłynął nadmiar oliwy. Zrób ciasto: jajka utrzyj z mąką i mlekiem, przypraw pokruszoną mini kostką bazyliową, dodaj szczyptę curry (ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż naleśnikowe. Jeśli jest za rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste - mleka). Dodaj pokrojony serek, wymieszaj bardzo delikatnie. Wlej nieco oliwy, dodaj anchois i oliwki, przypraw pieprzem, dodaj zioła, wymieszaj jeszcze raz. Możesz posolić do smaku, pamiętaj jednak, że i kozi ser, i anchois są słone. Formę na tartę posmaruj masłem lub margaryną, na dnie równomiernie rozłóż cukinię. Zalej ciastem, piecz 30 minut.

Krok 3

Klafuti możesz pokroić jak tort lub wyciąć krążki dużą szklanką. Podawaj na ciepło

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klafuti z cukinią, kozim serem i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej