Pstrąg w śmietanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg w śmietanie

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z 2 łyżkami oleju.

Krok 2

Zamarynowaną rybę smaż z obu stron po kilka minut, po czym zdejmij z patelni.

Krok 3

Czosnek posiekaj i wrzuć na rozgrzany tłuszcz, na którym smażyła się ryba. Smaż go przez około minutę, na niezbyt dużym ogniu, intensywnie mieszając.

Krok 4

Wlej śmietanę i przez następną minutę mieszaj. Tak przygotowanym sosem polej rybę. Podawaj udekorowaną cząstkami cytryny.

Krok 5

Pstrąga pozbaw wnętrzności, pamiętając również o usunięciu czarnej żyły biegnącej wzdłuż kręgosłupa. Następnie usuń oczy. Płetwy pozostaw. Dokładnie umyj i osusz. Natrzyj go przygotowaną marynatą i wstaw na 3 minut do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej