
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę Knorr wymieszaj z 2 łyżkami oleju.
Krok 2
Zamarynowaną rybę smaż z obu stron po kilka minut, po czym zdejmij z patelni.
Krok 3
Czosnek posiekaj i wrzuć na rozgrzany tłuszcz, na którym smażyła się ryba. Smaż go przez około minutę, na niezbyt dużym ogniu, intensywnie mieszając.
Krok 4
Wlej śmietanę i przez następną minutę mieszaj. Tak przygotowanym sosem polej rybę. Podawaj udekorowaną cząstkami cytryny.
Krok 5
Pstrąga pozbaw wnętrzności, pamiętając również o usunięciu czarnej żyły biegnącej wzdłuż kręgosłupa. Następnie usuń oczy. Płetwy pozostaw. Dokładnie umyj i osusz. Natrzyj go przygotowaną marynatą i wstaw na 3 minut do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































