Potrawka z kurczaka z białym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z białym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

74 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

2 szklanki

10 sztuk

150 mililitrów

0.5 pęczka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obierz i pokrój w plastry.

Krok 2

W garnku rozgrzej olej i podsmaż całe kawałki mięsa i całą szalotkę. Mięso dopraw w trakcie smażenia solą i pieprzem.

Krok 3

Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej białe wino i poczekaj, aż większość płynu wyparuje.

Krok 4

Teraz wlej dwie szklanki wody oraz śmietanę. Dodaj sos do pieczeni jasny Knorr i wszystko wymieszaj.

Krok 5

Dodaj plastry marchewki i całość duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z białym winem Potrawka z kurczaka z białym winem

Odpowiednio przyrządzone mięso drobiowe jest soczyste i delikatne. Bardzo dobrze komponuje się zwłaszcza ze śmietanowymi sosami z dodatkiem warzyw. Jeśli lubisz takie połączenia, koniecznie przygotuj potrawkę z kurczaka z białym winem. Do tego dania będziesz potrzebować podudzi z kurczaka, marchewki, cebuli szalotki, śmietany, natki pietruszki oraz innych przypraw. Kurczaka najpierw podsmaża się z cebulą, następnie dodaje wodę i śmietanę, a całość dusi przez jakiś czas. Na końcu dorzuca się plasterki marchewki, jak również zioła do smaku. Przed podaniem całość posypuje się posiekaną natką pietruszki. Z dodatków pasować będą ziemniaki – gotowane lub purée, ryż, a także kasza. Gotowa potrawa będzie bardzo smaczna również z pieczywem – świeżym lub przyrumienionym w piekarniku. W takiej formie sprawdzi się jako kolacja. Serwuj ją z sałatką z kapusty pekińskiej, sosu jogurtowego i kukurydzy albo z marynowanymi lub kiszonymi warzywami. Pasować będą buraczki, ogórki lub pieczarki. Koniecznie przygotuj smaczne danie, korzystając z podanego przepisu.