Potrawka z kurczaka z białym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z białym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
74 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

2 szklanki

10 sztuk

150 mililitrów

0.5 pęczka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obierz i pokrój w plastry.

Krok 2

W garnku rozgrzej olej i podsmaż całe kawałki mięsa i całą szalotkę. Mięso dopraw w trakcie smażenia solą i pieprzem.

Krok 3

Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej białe wino i poczekaj, aż większość płynu wyparuje.

Krok 4

Teraz wlej dwie szklanki wody oraz śmietanę. Dodaj sos do pieczeni jasny Knorr i wszystko wymieszaj.

Krok 5

Dodaj plastry marchewki i całość duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z białym winem Potrawka z kurczaka z białym winem

Odpowiednio przyrządzone mięso drobiowe jest soczyste i delikatne. Bardzo dobrze komponuje się zwłaszcza ze śmietanowymi sosami z dodatkiem warzyw. Jeśli lubisz takie połączenia, koniecznie przygotuj potrawkę z kurczaka z białym winem. Do tego dania będziesz potrzebować podudzi z kurczaka, marchewki, cebuli szalotki, śmietany, natki pietruszki oraz innych przypraw. Kurczaka najpierw podsmaża się z cebulą, następnie dodaje wodę i śmietanę, a całość dusi przez jakiś czas. Na końcu dorzuca się plasterki marchewki, jak również zioła do smaku. Przed podaniem całość posypuje się posiekaną natką pietruszki. Z dodatków pasować będą ziemniaki – gotowane lub purée, ryż, a także kasza. Gotowa potrawa będzie bardzo smaczna również z pieczywem – świeżym lub przyrumienionym w piekarniku. W takiej formie sprawdzi się jako kolacja. Serwuj ją z sałatką z kapusty pekińskiej, sosu jogurtowego i kukurydzy albo z marynowanymi lub kiszonymi warzywami. Pasować będą buraczki, ogórki lub pieczarki. Koniecznie przygotuj smaczne danie, korzystając z podanego przepisu.