Potrawka z kurczaka z białym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z białym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
74 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

2 szklanki

10 sztuk

150 mililitrów

0.5 pęczka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obierz i pokrój w plastry.

Krok 2

W garnku rozgrzej olej i podsmaż całe kawałki mięsa i całą szalotkę. Mięso dopraw w trakcie smażenia solą i pieprzem.

Krok 3

Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej białe wino i poczekaj, aż większość płynu wyparuje.

Krok 4

Teraz wlej dwie szklanki wody oraz śmietanę. Dodaj sos do pieczeni jasny Knorr i wszystko wymieszaj.

Krok 5

Dodaj plastry marchewki i całość duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z białym winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z białym winem Potrawka z kurczaka z białym winem

Odpowiednio przyrządzone mięso drobiowe jest soczyste i delikatne. Bardzo dobrze komponuje się zwłaszcza ze śmietanowymi sosami z dodatkiem warzyw. Jeśli lubisz takie połączenia, koniecznie przygotuj potrawkę z kurczaka z białym winem. Do tego dania będziesz potrzebować podudzi z kurczaka, marchewki, cebuli szalotki, śmietany, natki pietruszki oraz innych przypraw. Kurczaka najpierw podsmaża się z cebulą, następnie dodaje wodę i śmietanę, a całość dusi przez jakiś czas. Na końcu dorzuca się plasterki marchewki, jak również zioła do smaku. Przed podaniem całość posypuje się posiekaną natką pietruszki. Z dodatków pasować będą ziemniaki – gotowane lub purée, ryż, a także kasza. Gotowa potrawa będzie bardzo smaczna również z pieczywem – świeżym lub przyrumienionym w piekarniku. W takiej formie sprawdzi się jako kolacja. Serwuj ją z sałatką z kapusty pekińskiej, sosu jogurtowego i kukurydzy albo z marynowanymi lub kiszonymi warzywami. Pasować będą buraczki, ogórki lub pieczarki. Koniecznie przygotuj smaczne danie, korzystając z podanego przepisu.