
Składniki
300 gramów
100 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kuskus przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. 4 papryki umyj i odetnij z każdej z nich wierzch grubości ok 1 cm. Ostatnią paprykę pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
Mięso przesmaż z pokrojoną w kostkę cebulą na oliwie. Knorr Fix Spaghetti Bolognese wymieszaj ze szklanką zimnej wody i wlej do mięsa – duś na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Krok 3
Do mięsa dołóż posiekaną paprykę, kuskus oraz pokruszoną fetę – wymieszaj. Następnie farsz nałóż do każdej z papryk.

Krok 4
Natkę posiekaj drobno. Ser żółty zetrzyj na tarce i wymieszaj z natką – posyp wierzch nafaszerowanych papryk. Faszerowane papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj w temp 180 °C przez ok. 45 minut. Udekoruj listkami bazylii.


Dobra rada:
Papryka faszerowana smakuje również z soczewicą w zastępstwie mięsa. Wypróbuj także taką wersję farszu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Papryka faszerowana mięsem
Faszerowana papryka to świetny pomysł na kuszący oko obiad dla całej rodziny. Mięso w nadzieniu jest wyjątkowo wilgotne, a to dzięki temu, że przez cały czas pieczenia przenikają do niego soki z papryki. Za sprawą ryżu lub kaszy, papryka nadziewana nie wymaga żadnych innych dodatków. Przygotuj przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym, by przekonać się, że efektowny posiłek nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.
Dla kogo? Chcesz sprytnie połączyć w jednym daniu warzywa, mięso, kaszę i aromatyczne przyprawy? Papryka faszerowana mięsem mielonym to strzał w dziesiątkę. W sam raz dla osób, które chcą jeść ciekawie, ale nie są przekonane do sięgania po egzotyczne produkty.
Na jaką okazję? Przed upieczeniem, umyj dokładnie papryki, odetnij ich górne części i pozbądź się gniazd nasiennych. Po wypełnieniu ich przygotowanym uprzednio farszem, przykryj papryki nadziewane mięsem „czapeczkami” z odkrojonych części i spryskaj delikatnie oliwą. Papryka faszerowana mięsem stanie się na tyle estetycznym daniem, że śmiało podasz ją podczas proszonej kolacji.
Czy wiesz, że? Najczęściej spotkać można paprykę faszerowaną ryżem lub kaszą (bardzo dobrze sprawdzi się tu na przykład kuskus) oraz mięsem mielonym. Ser feta doskonale uzupełnia smak i nadaje całości charakteru.
Dla urozmaicenia: Do naczynia żaroodpornego wlej pół szklanki wody, a następnie piecz papryki faszerowane mięsem mielonym przez czterdzieści pięć minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Innym sposobem jest zalanie ich bulionem i duszenie na małym ogniu przez około trzydzieści – czterdzieści minut. To niezawodny sposób na to, by papryka faszerowana mielonym nie była sucha, a mięso mielone w papryce pozostało aromatyczne. Faszerowane papryki podawać możesz z sosem pieczarkowym, czosnkowym, pomidorowym lub posypane świeżą natką pietruszki.