Kania to popularny grzyb o niezrównanych walorach smakowych. Wielu amatorów leśnych przysmaków twierdzi, że właściwie przyrządzona kania bije na głowę nawet słynnego schabowego. Brzmi zachęcająco? Zatem czas wprowadzić kanie do swojego letniego i jesiennego jadłospisu. Zastanawiacie się, jak przygotować kanie? To prostsze niż mogłoby się wydawać!

Kania – podstawowe informacje

Zanim przejdziemy do kulinarnych wyczynów, warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego smacznego grzyba. Wiele mówi się o szlachetnych borowikach i apetycznych kurkach, więc można odnieść wrażenie, że łagodna w smaku kania bywa niesłusznie pomijana. Występuje na terenie całego kraju. Sezon rozpoczyna się w lipcu i trwa aż do końca października. Najbardziej cenione są duże, mięsiste kapelusze kani, które mogą osiągać średnicę nawet 30 centymetrów. Trzon rzadziej jest wykorzystywany w kuchni. Jeśli już zdecydujecie się na degustację, zanim zaczniecie zastanawiać się, jak przygotować kanie, pamiętajcie o usunięciu charakterystycznego pierścienia, który cechuje się gorzkim posmakiem.

Kania tylko dla wtajemniczonych?

Przed zgłębianiem tajników związanych z tym, jak usmażyć kanie, należy wziąć pod uwagę, że na wczesnym etapie dojrzewania grzyb jest łudząco podobny do muchomora sromotnikowego. Jeśli jesteście początkującymi grzybiarzami i nie macie pewności co do swoich zbiorów, rozsądniej będzie zrezygnować z ich jedzenia. W takim wypadku wybierzcie zakup grzybów w sklepie albo u sprawdzonego dostawcy.

Grzyby w kuchni

Sposobów na to, jak przyrządzić kanie jest całe mnóstwo. Grzyby świetnie smakują jako dodatek do jajecznicy albo zapiekanek. Najbardziej popularnym sposobem obróbki jest umieszczenie smakowitych kapeluszy na patelni. Jak smażyć kanie, by faktycznie przypominały mięsnego schabowego? Sprawdźcie sami!

Kania smażona w bułce tartej

Jak przyrządzić kanię krok po kroku:

  1. Kapelusze grzybów oczyśćcie – najlepiej za pomocą szczoteczki. Warto krótko opłukać je zimną wodą i ułożyć na chwilę na ręczniku papierowym, by wyeliminować nadmiar płynu.
  2. W misce roztrzepcie jajka, przyprawcie je solą i pieprzem.
  3. Do drugiego naczynia wsypcie bułkę tartą.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej lub masło klarowane.
  5. Grzyby obtoczcie w jajku i bułce, następnie ułóżcie na gorącej patelni. Jak długo smażyć kanie? Najlepiej do czasu, aż nabiorą pięknego złocistego koloru.

Kanie w cieście naleśnikowym

To inny, ale równie prosty i smaczny sposób obróbki grzybowych kapeluszy. Kanie należy oczyścić dokładnie tak samo, jak było to w przypadku przyrządzenia ich w panierce z bułki tartej. Ciasto naleśnikowe przygotujcie ze swojego sprawdzonego przepisu. Może być odrobinę bardziej gęste i doprawione majerankiem. Zanurzcie w nim kapelusze i wrzućcie je na rozgrzaną patelnię, wiedząc już, jak smażyć kanie z zachowaniem pełni ich aromatu.

Grzybobranie na talerzach

Przygotowanie kani jest dziecinnie proste. Grzyby w cieście i panierce to pomysł na szybką, aromatyczną i pyszną potrawę. Kanie warto włączać także do bardziej złożonych receptur. Sprawdzą się, chociażby w kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem – to apetyczna wariacja na temat słynnego włoskiego risotto. Z kolei duszone grzyby z bułką to niebanalna alternatywa dla popularnych burgerów. Kanie dodajcie również do sakiewek ze schabu z grzybami. Gdy odkryjecie już, jak przygotować kanie, by zawsze smakowały wyśmienicie, potrawę śmiało możecie serwować także w trakcie ważnych uroczystości. Kanie znakomicie nadają się do dodania do farszu do aromatycznych pierogów z leśnymi grzybami i ziemniakami, palce lizać! W roladkach wieprzowych ze szpinakiem z dodatkiem kani można zakochać się od pierwszego kęsa. Wzbogaćcie nimi przepis na zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i kurczakiem, a w prosty sposób odmienicie oblicze całego dania.