Sezonowe przekąski na Andrzejki
Koniec jesieni to czas, w którym powoli kończą się sezonowe warzywa i rozpoczyna się okres królowania kiszonek oraz mrożonych produktów. Przed pierwszymi przymrozkami, kiedy wciąż dostępna jest w sklepach świeża dynia, warto przygotować pyszne placki z dyni i zaserwować je z różnymi sosami, np. pomidorowym, paprykowym i serowym. W takim zestawieniu będą nie tylko godną polecenia przekąską, ale i daniem głównym. Chociaż kończy się również sezon na paprykę, jest ona dostępna przez cały rok. W formie chrupiącej papryki w cieście będzie ciekawą alternatywą dla chipsów, paluszków czy innych tego typu przekąsek na imprezę. Przygotowując menu andrzejkowe, sięgnij też po jeden z symboli jesieni, czyli ziemniaki. To nie tylko klasyczny dodatek do obiadu, ale i jeden z głównych punktów imprezowego jadłospisu, np. w postaci frytek domowych z sosem. Podaj je w papierowych rożkach, każdemu osobną porcję, albo w koszyczkach – w stylu amerykańskim.
Gorący Meksyk
30 listopada to już niemal schyłek jesieni – szybko zapada zmrok, a temperatury są dość niskie. Jest to więc dobra okazja na wprowadzenie odrobiny ciepła do menu. Zaproponuj swoim gościom dania kuchni meksykańskiej i zacznij andrzejkowe przyjęcie od zupy meksykańskiej z ogórkiem i papryką. Oprócz świeżej kolendry, dodaj do niej także starty żółty ser, np. angielski cheddar, a jeśli lubisz pikantne dania, dopraw ją chili lub tabasco. Meksykańska fiesta to z kolei świetny sposób na podanie nachosów, czyli słynnych trójkącików z kukurydzianej tortilli. Gęsty mięsny sos, zaserwowany na ciepło i posypany żółtym serem, urozmaicisz kleksem kwaśnej śmietany, która złagodzi jego smak – tego typu przekąski na Andrzejki pozwolą wzbogacić menu dzięki różnym dodatkom. Oprócz nachosów możesz też dołączyć klasyczne chipsy albo kawałki pieczywa. Kolejnym przebojem kuchni meksykańskiej, który zyskał popularność także w innych krajach, jest burrito – pszenna tortilla z dużą ilością farszu. Burrito z baraniną i czosnkiem będzie smaczną alternatywą dla potraw z wołowiną czy kurczakiem, a w dodatku szybko przyrządzisz więcej porcji tego dania. Wystarczy pokroić każdą tortillę na mniejsze kawałki i spiąć je wykałaczkami.
Ukryte migdały
Jedną z popularnych andrzejkowych wróżb jest ukrycie w daniu migdała – osoba, która na niego trafi najszybciej zmieni stan cywilny. Warto wykorzystać ten zwyczaj podczas przyrządzania przekąsek na Andrzejki. Odnaleziony migdał może oznaczać tu po prostu dobrą wróżbę albo nagrodę, którą wcześniej przygotujesz. Pamiętaj jednak, by ostrzec gości, że mogą znaleźć w przekąsce chrupiącą niespodziankę! Do ukrycia migdała sprawdzą się np. kulki ryżowe z serem albo strudel z serem i brokułami, a także inne potrawy nadziewane lub o miękkiej konsystencji. Organizując przyjęcie dla dorosłych, podaj na stół również słone ciasto z boczkiem do piwa z zapieczonym w nim migdałem. Jego podstawą jest drobna kasza kukurydziana, a gotowe przypomina nieco włoską polentę. Oczywiście migdał to tylko propozycja – możesz wybrać inny dowolny produkt, który przyniesie Twoim gościom szczęśliwą wróżbę.
Planując andrzejkową zabawę, dobrze zaplanuj przygotowanie potraw, które chcesz podać. Słodycze cieszą się mniejszą popularnością podczas wieczornych przyjęć, więc skup się raczej na wytrawnych przekąskach i zadbaj o ty, by były smaczne, kolorowe oraz różnorodne. Zainspiruj się naszymi propozycjami i baw się dobrze – nie tylko podczas wieczoru wróżb, ale również w trakcie przyrządzania przekąsek na imprezę!