Rolada z piersi kurczaka z fetą dynią i kiełbasą
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
211 gramów
50 gramów
4 plastry
2 plastry
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
5 łyżeczek
2 sztuki
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół aby powstały dwie połówki mięsa . Rozbijamy tłuczkiem na cieniutkie warstwy . Mięso przyprawić przyprawą do mięs. Najlepiej jeśli pierś z kurczaka trochę po leży w lodówce z kilka godzin przyprawione . Można nawet dzień wcześniej przyprawić już rozbite .W ten sposób mięso wsiąknie przyprawę i będzie bardziej aromatyczne i smaczne .
Krok 2
Z naszej dyni od kroimy dwa grube plastry i przesmażymy na małej patelni z dodatkiem oleju aż zmięknie dynia . Dwa plastry dyni kroimy na pół ,tak aby powstały cztery kawałki .
Krok 3
Wyciągamy nasze przyprawione mięso z lodówki . Kładziemy plastry piersi na desce lub talerzu . Smarujemy mięso serem fetą . Kroimy cztery grube plastry kiełbasy .Bierzemy dwa patyczki do szaszłyków . Na dwa patyczki nawlekamy dynię i plaster kiełbasy na przemian .Raz dynia raz kiełbasa . Na każdym patyczku musi się znaleść dwa kawałki dyni i dwa plastry kiełbasy .
Krok 4
Patyczek kładziemy na środku fileta z kurczaka i zawijamy naszą roladę .
Krok 5
W osobnej misce rozbijamy jedno jajko i doprawiamy szczyptą soli do smaku i mieszamy . Na talerzu lub misce wsypujemy bułkę tartą . I nasze rolady moczymy w jajku i wkładamy do bułki tartej . Przy przygotowywaniu panierki można patyczek ściągnąć ,może ułatwić panierowanie . Jeśli wam ten patyczek nie będzie przeszkadzał to możecie go dopiero wyciągnąć dopiero przy smażeniu na patelni . Niestety mi przeszkadzał przy panierowaniu ponieważ dobrałam głęboki talerz .
Krok 6
Na patelnie rozlewamy olej i czekamy gdy się nagrzeje tłuszcz . Na rozgrzany tłuszcz kładziemy nasze rolady i smażymy z każdej ze stron . Aby sprawdzić czy mięso jest już miękkie można wbić wykałaczkę . Usmażone rolady ściągamy z patelni i kładziemy na talerz . Do rolady najlepiej pasują ziemniaki i kapusta .

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej