Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko
łatwe
213 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 opakowanie
100 gramów
2 łyżki
2 cm
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
100 mililitrów
50 mililitrów
1 pęczek
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pekińską pokrój w grubą kostkę o wielkości 2 cm. Jabłko i gruszkę obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne oraz zetrzyj na tarce razem z marchewką i imbirem. Grzyby shitake namocz we wrzątku. Gdy zmiękną, posiekaj je drobno z czosnkiem, kolendrą i dymką.

Krok 2
Grzyby shitake wrzuć na patelnię. Smaż na rozgrzanym oleju, a następnie podlej grzyby sosem sojowym i odstaw na bok do wystygnięcia.

Krok 3
Pokrojoną kapustę umieść w naczyniu, oprósz solą i odstaw na kilka godzin, tak aby puściła sok. Kapustę starannie przepłucz w zimnej bieżącej wodzie. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli.

Krok 4
Połącz olej sezamowy, majonez, sos sojowy, starty imbir, czosnek, przyprawę Koreański Grill Knorr, sok z limonki, sos rybny oraz pastę Gochujang. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj kapustę, starte jabłko, gruszkę, marchew, natkę kolendry i dymkę. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać trochę miodu lub cukru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko
Współczesny tryb życia jest błyskawiczny – praca, kawa i śniadanie w locie, na spotkanie, po pracy na siłownię lub trening, a potem jak najszybciej do domu. Żadna kuchnia na świecie nie przystosowała się do wielkiego tempa funkcjonowania tak dobrze jak koreańska. Jedną z tych magicznych, szybkich receptur jest sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi. Jak przygotować ją w rekordowym czasie i cieszyć się jedzeniem już po chwili? Zdradzamy w poniższym przepisie.
Dla kogo?
Dla osób, które mają mnóstwo do zrobienia i potrzebują czegoś smacznego oraz pożywnego możliwie najszybciej!
Na jakie okazje?
Na każdą naglącą sytuację – na błyskawiczny lunch, na drugie śniadanie dla zabicia głodu, na przekąskę w drodze na spotkanie lub na przerwę w pracy.
Czy wiesz, że?
Kimchi jest powszechnie uznawane za intensywny przysmak, do którego trzeba się przyzwyczaić. Zazwyczaj tę mocno kwaśną kapustę podaje się do ramenu. Ma takie samo zastosowanie jak imbir do sushi — resetuje kubki smakowe i węch, by każdy kęs jedzenia smakować na nowo.
Dla urozmaicenia:
Dla zrównoważenia kwaskowatości do sałatki kimchi można dodać miodu.