Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

143 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 opakowanie

100 gramów

2 łyżki

2 cm

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

100 mililitrów

50 mililitrów

1 pęczek

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pekińską pokrój w grubą kostkę o wielkości 2 cm. Jabłko i gruszkę obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne oraz zetrzyj na tarce razem z marchewką i imbirem. Grzyby shitake namocz we wrzątku. Gdy zmiękną, posiekaj je drobno z czosnkiem, kolendrą i dymką.

Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko - Krok 1

Krok 2

Grzyby shitake wrzuć na patelnię. Smaż na rozgrzanym oleju, a następnie podlej grzyby sosem sojowym i odstaw na bok do wystygnięcia.

Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko - Krok 2

Krok 3

Pokrojoną kapustę umieść w naczyniu, oprósz solą i odstaw na kilka godzin, tak aby puściła sok. Kapustę starannie przepłucz w zimnej bieżącej wodzie. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli.

Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko - Krok 3

Krok 4

Połącz olej sezamowy, majonez, sos sojowy, starty imbir, czosnek, przyprawę Koreański Grill Knorr, sok z limonki, sos rybny oraz pastę Gochujang. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj kapustę, starte jabłko, gruszkę, marchew, natkę kolendry i dymkę. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.

Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać trochę miodu lub cukru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybkoSałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko

Współczesny tryb życia jest błyskawiczny – praca, kawa i śniadanie w locie, na spotkanie, po pracy na siłownię lub trening, a potem jak najszybciej do domu. Żadna kuchnia na świecie nie przystosowała się do wielkiego tempa funkcjonowania tak dobrze jak koreańska. Jedną z tych magicznych, szybkich receptur jest sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi. Jak przygotować ją w rekordowym czasie i cieszyć się jedzeniem już po chwili? Zdradzamy w poniższym przepisie.

Dla kogo?

Dla osób, które mają mnóstwo do zrobienia i potrzebują czegoś smacznego oraz pożywnego możliwie najszybciej!

Na jakie okazje?

Na każdą naglącą sytuację – na błyskawiczny lunch, na drugie śniadanie dla zabicia głodu, na przekąskę w drodze na spotkanie lub na przerwę w pracy.

Czy wiesz, że?

Kimchi jest powszechnie uznawane za intensywny przysmak, do którego trzeba się przyzwyczaić. Zazwyczaj tę mocno kwaśną kapustę podaje się do ramenu. Ma takie samo zastosowanie jak imbir do sushi — resetuje kubki smakowe i węch, by każdy kęs jedzenia smakować na nowo.

Dla urozmaicenia:

Dla zrównoważenia kwaskowatości do sałatki kimchi można dodać miodu.