Zamrażalnik - co byśmy bez niego zrobili? Pozwala na długie przechowywanie większości produktów spożywczych bez dużej ingerencji w ich właściwości. Pomaga zaoszczędzić mnóstwo czasu – w końcu mało kto ma możliwość robienia zakupów codziennie. Jest nieodzowny, zwłaszcza jeśli chodzi o magazynowanie mięsa. Dzięki zamrażaniu zawsze możemy mieć w zanadrzu kilka produktów, które umożliwią przygotowanie posiłku. Mimo to rozmrażanie mięsa nie sprowadza się wyłącznie do wyciągnięcia go na kuchenny blat. Jak długo rozmraża się mięso i czy można przyspieszyć ten proces? Poznajcie nasze triki na to, jak rozmrozić szybko mięso, które umożliwi przygotowanie wielu pysznych posiłków!
Spiesz się powoli, czyli rozmrażanie mięsa w lodówce
Przełożenie mięsa z zamrażarki do dolnej szuflady lodówki jest najbezpieczniejszym i najbardziej polecanym sposobem. Ile rozmraża się mięso w takich warunkach? Może to potrwać nawet 8-12 godzin. Nie da się ukryć, że nie zawsze dysponujemy takim zapasem czasu. Wieczorem zapomnieliśmy o przygotowaniu mięsa, rano pospiesznie wychodzimy do pracy, wracamy po całym dniu z myślą o obiedzie, a tu klops. Niestety, tylko metaforyczny. Nie warto załamywać rąk. Sprawdźcie, w jaki sposób sobie z tym poradzić i jak szybko rozmrozić mięso.
Jak rozmrozić mięso w wodzie?
To jedna z najbardziej rozpowszechnionych metod szybkiego rozmrażania mięsa, lecz dobrze jest upewnić się, że na pewno znacie wszystkie zasady związane z rozmrażaniem mięsa przy użyciu wody.
- Zamrożoną porcję mięsa należy przenieść do szczelnego woreczka strunowego, a przed zamknięciem pozbyć się nadmiaru powietrza.
- Mięso ułóżcie w naczyniu z zimną wodą. Choć mogłoby się wydawać, że to gorąca woda przyspieszy cały proces, stanowi ona wysokie ryzyko namnażania się szkodliwych bakterii.
- Wodę należy wymieniać co 30 minut.
- Mięso do rozmrożenia powinno być zanurzone w całości.
Jak szybko rozmrozić mięso w mikrofalówce?
To bardzo szybki sposób na rozmrożenie mięsa, który wymaga od kucharza małego zaangażowania. Brzmi jak rozwiązanie idealne? Najpierw sprawdźcie, czy wasza mikrofalówka posiada opcję przeznaczoną do rozmrażania. O czym jeszcze trzeba pamiętać?
- Mięso wyjmijcie z opakowania i ułóżcie na głębokim talerzu.
- Proces rozmrażania mięsa może potrwać 15-30 minut. Nie należy zwlekać z dalszą obróbką mięsa, najlepiej jest zużyć je od razu.
- Czy istnieją jakieś minusy? Może się zdarzyć, że mięso zostanie rozmrożone nierównomiernie.
Jak szybko odmrozić mięso w piekarniku?
Piekarnik jest alternatywą dla osób, których mikrofalówka nie posiada funkcji rozmrażania. Sprawdza się, zwłaszcza w przypadku delikatnego mięsa ryb, które pod wpływem wody lub działania mikrofalówki często rozpada się. Jak rozmrozić mięso tym sposobem?
- Temperatura pieca nie może być zbyt wysoka, inaczej wpłynie to negatywnie na smak rozmrażanego mięsa. Polecamy przedział między 50 a 80 stopni C.
- Mięso owińcie folią aluminiową lub włóżcie w rękaw do pieczenia.
- Niezbędne jest użycie głębszej blachy lub naczynia żaroodpornego.
- Rozmrażanie potrwa 30-40 minut.
Pomysły na mięsne smakołyki
Gdy zależy nam na czasie, szybkie i nieskomplikowane przepisy okazują się tak samo przydatne, jak pomysłowe, kuchenne triki. Błyskawiczny obiad nie musi jednak oznaczać posiłku kiepskiej jakości. Soczyste gotowane pulpety w sosie pomidorowym zadowolą wszystkich domowników, a ich zrobienie trwa zaledwie pół godziny – nawet, gdy będziecie musieli wcześniej poczekać chwilę na rozmrożenie mięsa. Tylko 15 minut więcej zajmie przyrządzenie paelli z kurczakiem albo gulaszu węgierskiego z ziemniakami – grunt to różnorodne menu!
Sprytne sposoby na rozmrażanie mięsa wykorzystać można również wtedy, gdy za kulinarny cel obieramy pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym, który śmiało można podać podczas niedzielnego obiadu. Tęsknicie za przysmakami z rusztu? Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą smakuje tak samo dobrze niezależnie od pory roku i pogody za oknem.
Komentarze (0)