Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
0.5 łyżeczki
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pyszny do ziemniaków, makaronów, klusek, kopytek.
Krok 2
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki lub grubszą kostkę, szklimy na oleju i przekładamy do garnka.
Krok 3
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paseczki. Oprószamy mąką i podsmażamy na oleju aż zaczną się złocić. Przekładamy do garnka. Szklankę wody wlewamy na patelnię, mieszając i zbierając pozostały tam „smaczek” i wlewamy do garnka.
Krok 4
Marchew obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do garnka Dodajemy przyprawy. Gotujemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos mięsny
Sos mięsny na bazie wieprzowiny to doskonały i uniwersalny dodatek do dań mącznych, takich jak kopytka, kluski śląskie czy pyzy. Świetnie pasuje też do czeskich knedli oraz ziemniaków, a co najważniejsze, jego przyrządzenie jest bardzo proste. Zacznij od podsmażenia cebuli, po czym na tym samym tłuszczu usmaż mięso. Sprawdzi się np. karkówka albo szynka wieprzowa. Najpierw umyj ją i pokrój w paski – im mniejsze, tym szybciej będą gotowe. Obtocz je w mące pszennej, dzięki czemu sos będzie odpowiednio gęsty, a później podsmaż na złoty kolor. Nie smaż jednak do całkowitej miękkości, ponieważ mięso udusi się później w sosie. Zarumienione kawałki wieprzowiny przełóż do garnka z cebulą, a patelnię przepłucz, by zebrać pozostały na niej smak, i dodaj płyn do garnka. Na koniec dołącz też startą marchewkę – ten składnik sprawi, że sos będzie miał słodkawy posmak. Dopraw go i gotuj do momentu, aż płyn się zredukuje, a mięso zmięknie. Tak przygotowany sos mięsny możesz przyprawić majerankiem. Smacznego!