Sos mięsny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos mięsny

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pyszny do ziemniaków, makaronów, klusek, kopytek.

Krok 2

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki lub grubszą kostkę, szklimy na oleju i przekładamy do garnka.

Krok 3

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paseczki. Oprószamy mąką i podsmażamy na oleju aż zaczną się złocić. Przekładamy do garnka. Szklankę wody wlewamy na patelnię, mieszając i zbierając pozostały tam „smaczek” i wlewamy do garnka.

Krok 4

Marchew obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do garnka Dodajemy przyprawy. Gotujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos mięsnySos mięsny

Sos mięsny na bazie wieprzowiny to doskonały i uniwersalny dodatek do dań mącznych, takich jak kopytka, kluski śląskie czy pyzy. Świetnie pasuje też do czeskich knedli oraz ziemniaków, a co najważniejsze, jego przyrządzenie jest bardzo proste. Zacznij od podsmażenia cebuli, po czym na tym samym tłuszczu usmaż mięso. Sprawdzi się np. karkówka albo szynka wieprzowa. Najpierw umyj ją i pokrój w paski – im mniejsze, tym szybciej będą gotowe. Obtocz je w mące pszennej, dzięki czemu sos będzie odpowiednio gęsty, a później podsmaż na złoty kolor. Nie smaż jednak do całkowitej miękkości, ponieważ mięso udusi się później w sosie. Zarumienione kawałki wieprzowiny przełóż do garnka z cebulą, a patelnię przepłucz, by zebrać pozostały na niej smak, i dodaj płyn do garnka. Na koniec dołącz też startą marchewkę – ten składnik sprawi, że sos będzie miał słodkawy posmak. Dopraw go i gotuj do momentu, aż płyn się zredukuje, a mięso zmięknie. Tak przygotowany sos mięsny możesz przyprawić majerankiem. Smacznego!