Sos mięsny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos mięsny

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

5

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pyszny do ziemniaków, makaronów, klusek, kopytek.

Krok 2

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki lub grubszą kostkę, szklimy na oleju i przekładamy do garnka.

Krok 3

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paseczki. Oprószamy mąką i podsmażamy na oleju aż zaczną się złocić. Przekładamy do garnka. Szklankę wody wlewamy na patelnię, mieszając i zbierając pozostały tam „smaczek” i wlewamy do garnka.

Krok 4

Marchew obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do garnka Dodajemy przyprawy. Gotujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos mięsnySos mięsny

Sos mięsny na bazie wieprzowiny to doskonały i uniwersalny dodatek do dań mącznych, takich jak kopytka, kluski śląskie czy pyzy. Świetnie pasuje też do czeskich knedli oraz ziemniaków, a co najważniejsze, jego przyrządzenie jest bardzo proste. Zacznij od podsmażenia cebuli, po czym na tym samym tłuszczu usmaż mięso. Sprawdzi się np. karkówka albo szynka wieprzowa. Najpierw umyj ją i pokrój w paski – im mniejsze, tym szybciej będą gotowe. Obtocz je w mące pszennej, dzięki czemu sos będzie odpowiednio gęsty, a później podsmaż na złoty kolor. Nie smaż jednak do całkowitej miękkości, ponieważ mięso udusi się później w sosie. Zarumienione kawałki wieprzowiny przełóż do garnka z cebulą, a patelnię przepłucz, by zebrać pozostały na niej smak, i dodaj płyn do garnka. Na koniec dołącz też startą marchewkę – ten składnik sprawi, że sos będzie miał słodkawy posmak. Dopraw go i gotuj do momentu, aż płyn się zredukuje, a mięso zmięknie. Tak przygotowany sos mięsny możesz przyprawić majerankiem. Smacznego!