
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
0.5 łyżeczki
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pyszny do ziemniaków, makaronów, klusek, kopytek.
Krok 2
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki lub grubszą kostkę, szklimy na oleju i przekładamy do garnka.
Krok 3
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paseczki. Oprószamy mąką i podsmażamy na oleju aż zaczną się złocić. Przekładamy do garnka. Szklankę wody wlewamy na patelnię, mieszając i zbierając pozostały tam „smaczek” i wlewamy do garnka.
Krok 4
Marchew obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do garnka Dodajemy przyprawy. Gotujemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos mięsny
Sos mięsny na bazie wieprzowiny to doskonały i uniwersalny dodatek do dań mącznych, takich jak kopytka, kluski śląskie czy pyzy. Świetnie pasuje też do czeskich knedli oraz ziemniaków, a co najważniejsze, jego przyrządzenie jest bardzo proste. Zacznij od podsmażenia cebuli, po czym na tym samym tłuszczu usmaż mięso. Sprawdzi się np. karkówka albo szynka wieprzowa. Najpierw umyj ją i pokrój w paski – im mniejsze, tym szybciej będą gotowe. Obtocz je w mące pszennej, dzięki czemu sos będzie odpowiednio gęsty, a później podsmaż na złoty kolor. Nie smaż jednak do całkowitej miękkości, ponieważ mięso udusi się później w sosie. Zarumienione kawałki wieprzowiny przełóż do garnka z cebulą, a patelnię przepłucz, by zebrać pozostały na niej smak, i dodaj płyn do garnka. Na koniec dołącz też startą marchewkę – ten składnik sprawi, że sos będzie miał słodkawy posmak. Dopraw go i gotuj do momentu, aż płyn się zredukuje, a mięso zmięknie. Tak przygotowany sos mięsny możesz przyprawić majerankiem. Smacznego!