Sos mięsny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos mięsny

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

5

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pyszny do ziemniaków, makaronów, klusek, kopytek.

Krok 2

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki lub grubszą kostkę, szklimy na oleju i przekładamy do garnka.

Krok 3

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paseczki. Oprószamy mąką i podsmażamy na oleju aż zaczną się złocić. Przekładamy do garnka. Szklankę wody wlewamy na patelnię, mieszając i zbierając pozostały tam „smaczek” i wlewamy do garnka.

Krok 4

Marchew obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do garnka Dodajemy przyprawy. Gotujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos mięsny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos mięsnySos mięsny

Sos mięsny na bazie wieprzowiny to doskonały i uniwersalny dodatek do dań mącznych, takich jak kopytka, kluski śląskie czy pyzy. Świetnie pasuje też do czeskich knedli oraz ziemniaków, a co najważniejsze, jego przyrządzenie jest bardzo proste. Zacznij od podsmażenia cebuli, po czym na tym samym tłuszczu usmaż mięso. Sprawdzi się np. karkówka albo szynka wieprzowa. Najpierw umyj ją i pokrój w paski – im mniejsze, tym szybciej będą gotowe. Obtocz je w mące pszennej, dzięki czemu sos będzie odpowiednio gęsty, a później podsmaż na złoty kolor. Nie smaż jednak do całkowitej miękkości, ponieważ mięso udusi się później w sosie. Zarumienione kawałki wieprzowiny przełóż do garnka z cebulą, a patelnię przepłucz, by zebrać pozostały na niej smak, i dodaj płyn do garnka. Na koniec dołącz też startą marchewkę – ten składnik sprawi, że sos będzie miał słodkawy posmak. Dopraw go i gotuj do momentu, aż płyn się zredukuje, a mięso zmięknie. Tak przygotowany sos mięsny możesz przyprawić majerankiem. Smacznego!