Kurczak satay przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak satay

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podaję ci dokładne proporcje na kurczaka satay, ale w kuchni tajskiej i indonezyjskiej większość potraw gotuje się na oko. Jeśli wolisz jedzenie ostre, wrzuć więcej papryki lub imbiru. A jeśli sypiasz sam lub nie obawiasz się protestów partnera – dodaj o wiele więcej czosnku. Piersi z kurczaka pokrój w wąskie paski. Połącz składniki marynaty, polej kurczaka, wymieszaj. Odstaw na co najmniej kilkanaście minut, a potem ponadziewaj w harmonijkę na drewniane patyczki do szaszłyków (uprzednio namoczone w gorącej wodzie). Szaszłyki upiecz na grillu (po 6 minut z każdej strony). W tym czasie przygotuj

Krok 2

sos: zeszklij na oleju czosnek, szalotki, chili i galgant. Dodaj masło orzechowe, śmietankę kokosową, listek limonki kaffir, sos sojowy i rybny, sok z limonki oraz cukier. Wymieszaj, ostudź. Szaszłyki z kurczaka podawaj z sosem satay i ćwiartkami limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa dahl
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej