Kurczak satay przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak satay

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podaję ci dokładne proporcje na kurczaka satay, ale w kuchni tajskiej i indonezyjskiej większość potraw gotuje się na oko. Jeśli wolisz jedzenie ostre, wrzuć więcej papryki lub imbiru. A jeśli sypiasz sam lub nie obawiasz się protestów partnera – dodaj o wiele więcej czosnku. Piersi z kurczaka pokrój w wąskie paski. Połącz składniki marynaty, polej kurczaka, wymieszaj. Odstaw na co najmniej kilkanaście minut, a potem ponadziewaj w harmonijkę na drewniane patyczki do szaszłyków (uprzednio namoczone w gorącej wodzie). Szaszłyki upiecz na grillu (po 6 minut z każdej strony). W tym czasie przygotuj

Krok 2

sos: zeszklij na oleju czosnek, szalotki, chili i galgant. Dodaj masło orzechowe, śmietankę kokosową, listek limonki kaffir, sos sojowy i rybny, sok z limonki oraz cukier. Wymieszaj, ostudź. Szaszłyki z kurczaka podawaj z sosem satay i ćwiartkami limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak satay - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pierogi z soczewicą
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej