
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podaję ci dokładne proporcje na kurczaka satay, ale w kuchni tajskiej i indonezyjskiej większość potraw gotuje się na oko. Jeśli wolisz jedzenie ostre, wrzuć więcej papryki lub imbiru. A jeśli sypiasz sam lub nie obawiasz się protestów partnera – dodaj o wiele więcej czosnku. Piersi z kurczaka pokrój w wąskie paski. Połącz składniki marynaty, polej kurczaka, wymieszaj. Odstaw na co najmniej kilkanaście minut, a potem ponadziewaj w harmonijkę na drewniane patyczki do szaszłyków (uprzednio namoczone w gorącej wodzie). Szaszłyki upiecz na grillu (po 6 minut z każdej strony). W tym czasie przygotuj
Krok 2
sos: zeszklij na oleju czosnek, szalotki, chili i galgant. Dodaj masło orzechowe, śmietankę kokosową, listek limonki kaffir, sos sojowy i rybny, sok z limonki oraz cukier. Wymieszaj, ostudź. Szaszłyki z kurczaka podawaj z sosem satay i ćwiartkami limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej