
Składniki
1 sztuka
null
1 łyżka
300 gramów
250 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyszczoną i umytą kurę podziel na porcje, zalej gorącą wodą i obgotuj.
Krok 2
Dodaj obraną i opłukaną włoszczyznę, trochę soli i ugotuj do miękkości.
Krok 3
Jabłka umyj, obierz i uduś wraz z pokrojoną cebulą. Dodaj trochę wody i przetrzyj przez sito.
Krok 4
Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź ją gorącym, przecedzonym rosołem. Dodaj przetarte jabłka i karmel. Zagotuj z kawałkami kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej