
Składniki
2 sztuki
1 pęczek
40 gramów
0.6 szklanki
0.5 szklanki
3 łyżki
150 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszone i oczyszczone ryby umyj i osusz. Skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem.
Krok 2
Cebulę obierz i posiekaj drobno rozłóż na dnie wysmarowanej tłuszczem brytfanki, przykryj pociętymi w paski liśćmi sałaty.
Krok 3
Ułóż na wierzchu ryby, skrop odrobiną wina i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Krok 4
Ryby przełóż na półmisek, a z pozostałych warzyw i tłuszczu przygotuj sos.
Krok 5
Dodaj osączony z zalewy groszek, wino i podduś składniki przez 5 minut.
Krok 6
Mąkę wymieszaj z masłem i odrobiną wywaru, przelej do sosu i wymieszaj. Zagotuj. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku i polej przygotowane ryby.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej