
Składniki
1 sztuka
0.6 szklanki
40 gramów
null
3 łyżki
1 pęczek
0.5 sztuki
0.5 szklanki
150 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszone i oczyszczone ryby umyj i osusz. Skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem.
Krok 2
Cebulę obierz i posiekaj drobno rozłóż na dnie wysmarowanej tłuszczem brytfanki, przykryj pociętymi w paski liśćmi sałaty.
Krok 3
Ułóż na wierzchu ryby, skrop odrobiną wina i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Krok 4
Ryby przełóż na półmisek, a z pozostałych warzyw i tłuszczu przygotuj sos.
Krok 5
Dodaj osączony z zalewy groszek, wino i podduś składniki przez 5 minut.
Krok 6
Mąkę wymieszaj z masłem i odrobiną wywaru, przelej do sosu i wymieszaj. Zagotuj. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku i polej przygotowane ryby.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej