Wykwintna rzymska dorada przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wykwintna rzymska dorada

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.6 szklanki

40 gramów

null

3 łyżki

1 pęczek

0.5 sztuki

0.5 szklanki

150 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypatroszone i oczyszczone ryby umyj i osusz. Skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem.

Krok 2

Cebulę obierz i posiekaj drobno rozłóż na dnie wysmarowanej tłuszczem brytfanki, przykryj pociętymi w paski liśćmi sałaty.

Krok 3

Ułóż na wierzchu ryby, skrop odrobiną wina i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Krok 4

Ryby przełóż na półmisek, a z pozostałych warzyw i tłuszczu przygotuj sos.

Krok 5

Dodaj osączony z zalewy groszek, wino i podduś składniki przez 5 minut.

Krok 6

Mąkę wymieszaj z masłem i odrobiną wywaru, przelej do sosu i wymieszaj. Zagotuj. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku i polej przygotowane ryby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintna rzymska dorada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintna rzymska dorada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintna rzymska dorada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintna rzymska dorada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintna rzymska dorada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintna rzymska dorada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintna rzymska dorada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wykwintna rzymska dorada - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej