Węgorz pieczony na rożnie z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Węgorz pieczony na rożnie z pomidorami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

4 łyżki

4 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

3 sztuki

4 łyżki

150 gramów

1 sztuka

8 sztuk

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Węgorza oczyść, a następnie pokrój na kawałki i posól.

Krok 2

Grzyby umyj i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj około 3 minuty. Następnie odcedź i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 3

Boczek pokrój na 12 kostek.

Krok 4

Ogórka pokrój w plasterki o grubości palca. Pomidory przedziel na pół.

Krok 5

Składniki nadziewaj na rożen.

Krok 6

Olej utrzyj z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, majerankiem, bazylią i szczyptą soli.

Krok 7

Szaszłyki piecz około 15 minut. Polewaj przygotowaną marynatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Węgorz pieczony na rożnie z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Węgorz pieczony na rożnie z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Węgorz pieczony na rożnie z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Węgorz pieczony na rożnie z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Węgorz pieczony na rożnie z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Węgorz pieczony na rożnie z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Węgorz pieczony na rożnie z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Węgorz pieczony na rożnie z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej