
Składniki
1 łyżeczka
4 łyżki
4 sztuki
1 szczypta
1 łyżeczka
3 sztuki
4 łyżki
150 gramów
1 sztuka
8 sztuk
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Węgorza oczyść, a następnie pokrój na kawałki i posól.
Krok 2
Grzyby umyj i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj około 3 minuty. Następnie odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 3
Boczek pokrój na 12 kostek.
Krok 4
Ogórka pokrój w plasterki o grubości palca. Pomidory przedziel na pół.
Krok 5
Składniki nadziewaj na rożen.
Krok 6
Olej utrzyj z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, majerankiem, bazylią i szczyptą soli.
Krok 7
Szaszłyki piecz około 15 minut. Polewaj przygotowaną marynatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























