
Składniki
1 łyżeczka
4 łyżki
4 sztuki
1 szczypta
1 łyżeczka
3 sztuki
4 łyżki
150 gramów
1 sztuka
8 sztuk
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Węgorza oczyść, a następnie pokrój na kawałki i posól.
Krok 2
Grzyby umyj i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj około 3 minuty. Następnie odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 3
Boczek pokrój na 12 kostek.
Krok 4
Ogórka pokrój w plasterki o grubości palca. Pomidory przedziel na pół.
Krok 5
Składniki nadziewaj na rożen.
Krok 6
Olej utrzyj z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, majerankiem, bazylią i szczyptą soli.
Krok 7
Szaszłyki piecz około 15 minut. Polewaj przygotowaną marynatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej