Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree

Autor: supermama

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

80 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odcinamy końcówki udek,robimy tzw.golonki.Udka przyprawiamy solą,pieprzem,oregano oraz tymiankiem(zioła mogą byc świeże).Układamy je w naczyniu żaroodpornym,polewamy oliwą dodajemy pokrojoną w pióra cebulę,umyte pokrojone w cząstki jabłka(zostawiamy jedno do dekoracji) oraz czosnek.Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10min.żeby kurczak nabrał aromatu.

Krok 2

Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.45min.w temp.200stC.W garnku gotujemy obrane ziemniaki oraz marchewkę.Ugotowane miksujemy w blenderze na końcu przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.

Krok 3

Upieczone udka podajemy z jabłkami oraz z czerwonym puree z odrobiną groszku.Smacznego Można upieczone jabłka wykorzystac do zrobienia sosu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej