Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree

Autor: supermama

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

80 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odcinamy końcówki udek,robimy tzw.golonki.Udka przyprawiamy solą,pieprzem,oregano oraz tymiankiem(zioła mogą byc świeże).Układamy je w naczyniu żaroodpornym,polewamy oliwą dodajemy pokrojoną w pióra cebulę,umyte pokrojone w cząstki jabłka(zostawiamy jedno do dekoracji) oraz czosnek.Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10min.żeby kurczak nabrał aromatu.

Krok 2

Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.45min.w temp.200stC.W garnku gotujemy obrane ziemniaki oraz marchewkę.Ugotowane miksujemy w blenderze na końcu przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.

Krok 3

Upieczone udka podajemy z jabłkami oraz z czerwonym puree z odrobiną groszku.Smacznego Można upieczone jabłka wykorzystac do zrobienia sosu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej