Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
6 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
80 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odcinamy końcówki udek,robimy tzw.golonki.Udka przyprawiamy solą,pieprzem,oregano oraz tymiankiem(zioła mogą byc świeże).Układamy je w naczyniu żaroodpornym,polewamy oliwą dodajemy pokrojoną w pióra cebulę,umyte pokrojone w cząstki jabłka(zostawiamy jedno do dekoracji) oraz czosnek.Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10min.żeby kurczak nabrał aromatu.
Krok 2
Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.45min.w temp.200stC.W garnku gotujemy obrane ziemniaki oraz marchewkę.Ugotowane miksujemy w blenderze na końcu przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Krok 3
Upieczone udka podajemy z jabłkami oraz z czerwonym puree z odrobiną groszku.Smacznego Można upieczone jabłka wykorzystac do zrobienia sosu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej