Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
6 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
80 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odcinamy końcówki udek,robimy tzw.golonki.Udka przyprawiamy solą,pieprzem,oregano oraz tymiankiem(zioła mogą byc świeże).Układamy je w naczyniu żaroodpornym,polewamy oliwą dodajemy pokrojoną w pióra cebulę,umyte pokrojone w cząstki jabłka(zostawiamy jedno do dekoracji) oraz czosnek.Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10min.żeby kurczak nabrał aromatu.
Krok 2
Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.45min.w temp.200stC.W garnku gotujemy obrane ziemniaki oraz marchewkę.Ugotowane miksujemy w blenderze na końcu przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Krok 3
Upieczone udka podajemy z jabłkami oraz z czerwonym puree z odrobiną groszku.Smacznego Można upieczone jabłka wykorzystac do zrobienia sosu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej