Każdy kucharz nieco inaczej przygotowuje tę zupę, ale nie zmienia to faktu, że zajmuje ona szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej niedzielnego obiadu, niektórzy podają ją podczas najbardziej uroczystych okazji. Nic dziwnego! Odpowiednio przygotowany i przyprawiony rosół cechuje się głębokim smakiem i aromatem. Jak uzyskać ten zniewalający efekt? Nie można zapomnieć o ziołach do rosołu, których niewielka ilość potrafi znacząco wpłynąć na kulinarny rezultat. Dowiedz się, na jakie przyprawy do rosołu warto postawić i czym przyprawić tę zupę, by zamienić ją w swoje popisowe danie.
Rosół i przyprawy, czyli sekret tkwi w szczegółach
Każdy etap przygotowania potrawy jest ważny. Często skupiamy się przede wszystkim na zakupie dobrej jakości mięsa, bagatelizując kwestię doprawienia. Niesłusznie! Podstawowy zestaw przypraw do rosołu w postaci soli i pieprzu nie wystarczy, by wydobyć z rosołu wszystko to, co najlepsze. Stworzyliśmy krótki poradnik, wymieniając jakie zioła do rosołu pasują najlepiej. Na liście znajdą się zarówno tradycyjne dodatki, jak i mniej oczywiste przyprawy. Każdy fan rosołu znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Jak przyprawić rosół?
Na wstępie musimy wspomnieć, że wcale nie trzeba dodawać przypraw w ilościach hurtowych. Wiele z nich ma na tyle wyrazisty smak, że zbyt duża porcja mogłaby zdominować smak reszty składników. Czym doprawić rosół? Upewnij się, że masz w swojej kuchennej szafce wymienione poniżej składniki.
Sól: Wielu kucharzy nie wyobraża sobie bez niej gotowania. Do rosołu przyda się zaledwie odrobina, jednak dodawać ją do rosołu należy dopiero pod koniec gotowania.
Czarny pieprz: Najlepiej smakuje w ziarenkach – wystarczy kilka!
Lubczyk: To on w znacznej mierze odpowiada za zniewalający aromat rosołu. Najczęściej używany jest w formie suszonej. Świeży lubczyk można jednak z powodzeniem wyhodować w doniczce, by zawsze mieć do niego dostęp i wykorzystywać te zioła do rosołu, z którym świetnie się komponują.
Liście laurowe: Używaj tylko tych o intensywnie oliwkowej barwie. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości związane z ich świeżością i niepokoi cię np. ich ciemny, zszarzały kolor, nie dodawaj ich do zupy. Z liści laurowych korzystaj oszczędnie, ponieważ nadmierna ilości może skutkować gorzkim posmakiem rosołu.
Ziele angielskie: Podobnie jak w przypadku pieprzu wystarczy tylko kilka ziarenek.
Rozmaryn: Nie zawsze przychodzi na myśl, gdy zastanawiamy się nad tym, jakie przyprawy do rosołu sprawdzą się najlepiej, lecz warto wziąć go pod uwagę. Szczególnie dobrze pasuje do zupy, której podstawą jest mięso wołowe oraz drobiowe.
Czosnek: Chętnie używany w kuchniach, lecz niekoniecznie kojarzony z rosołem. Czas to zmienić! Jeden ząbek idealnie będzie komponować się z resztą składników.
Suszone grzyby: Co prawda trudno zaliczyć je do typowych przypraw do rosołu, ale są w stanie wzbogacić nie tylko smak rosołu, ale też jego barwę. Będzie odrobinę ciemniejsza, przez co jeszcze bardziej apetyczna.
Cebula: Skoro o wyglądzie, przyprawach i ziołach dorosołu mowa, nie można zapomnieć o cebuli, którą przed dodaniem do rosołu należy opiekać nad ogniem i w łupinie włożyć do garnka ze świąteczną zupą.
Imbir: Kucharze, którzy chcą nieco odświeżyć smak tradycyjnego rosołu, powinni sięgnąć po szczyptę imbiru.
Natka pietruszki: Świeża i drobno posiekana natka to najlepsza dekoracja talerza z gorącym rosołem!
Mistrzowski rosół niejedno ma imię
Jak doprawić rosół – mamy nadzieję, że nasz krótki poradnik rozwiał wszelkie wątpliwości i stanie się inspiracją do wykorzystania dodatków, z których do tej pory nie korzystaliście. W rosole z pulpecikami drobiowymi ukryliśmy kolejną niespodziankę, mianowicie orzechy włoskie. Będzie naprawdę pysznie! Prezentujemy przepis na rosół wołowy, w którym polecamy wykorzystać pręgę i szponder. Z naszymi instrukcjami przygotujecie go bez problemu. Zastanawiacie się, czym przyprawić rosół z ryb? Tym razem nie można pominąć… koncentratu pomidorowego! Jeśli macie apetyt na jeszcze więcej urozmaicenia, przygotujcie rosół z chińskimi pierożkami. Zakochać się w nim można od pierwszego wejrzenia. Dla wegetarianów opracowaliśmy rosół jarski - skoro wiecie już, jakie przyprawy do rosołu warto wykorzystać, możemy mieć pewność, że nikt nie odejdzie od stołu z pustym żołądkiem.
Komentarze (0)