Szczupak w białym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak w białym sosie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

3 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1,5 kg szczupaka opraw, przypraw Delikatem Knorr i odstaw na cały dzień.

Szczupak w białym sosie - Krok 1

Krok 2

Przygotuj wywar z włoszczyzny.

Szczupak w białym sosie - Krok 2

Krok 3

Nasolonego szczupaka ułóż w garnku, zalej wywarem i gotuj około pół godziny na wolnym ogniu, po czym wyjmij. 

Szczupak w białym sosie - Krok 3

Krok 4

Stwórz sos - w powstałym bulionie rozprowadź śmietanę i Fix Knorr, dodaj odrobinę soku z cytryny i zagotuj.

Szczupak w białym sosie - Krok 4

Krok 5

Gorącego szczupaka ułóż na półmisku i zalej sosem.

Szczupak w białym sosie - Krok 5

Krok 6

Podawaj z ubitymi lub smażonymi ziemniakami.

Szczupak w białym sosie - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szczupak w białym sosieSzczupak w białym sosie

1,5 kg szczupaka opraw, przypraw Delikatem Knorr i odstaw na cały dzień.