Kotlety rybne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety rybne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
146 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

3 łyżki

3 łyżki

100 gramów

400 gramów

2 sztuki

100 gramów

5 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki i kapary, rozetrzyj na miazgę czosnek, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok, drugą pokrój w cząstki. Chleb tostowy okrój ze skóry i pokrój w kostkę.

Kotlety rybne - Krok 1

Krok 2

Liście szpinaku sparz we wrzątku, posiekaj, dodaj czosnek, dopraw gałką i ostrą papryką połącz z orzeszkami, parmezanem i suszonymi pomidorami. Wszystko wymieszaj.

Kotlety rybne - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera umieść rybę bez skóry, dodaj jajko, śmietanę i chleb tostowy, dopraw przyprawą. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Kotlety rybne - Krok 3

Krok 4

Do powstałej masy dodaj posiekane kapary, natkę pietruszki, otartą skórkę i sok z cytryny. Powstała masa powinna być dość zwarta, jeśli tak nie jest, dodaj do niej odrobinę bułki tartej.

Kotlety rybne - Krok 4

Krok 5

Masę rybną podziel na kęsy tej samej wielkości układając je na folii spożywczej. Następnie rozpłaszcz je, w środek powstałego placka nałóż masę szpinakową, zroluj formując kotlety i panieruj w bułce tartej.

Kotlety rybne - Krok 5

Krok 6

Panierowane kotlety smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż je na półmisek i udekoruj cząstkami cytryny.

Kotlety rybne - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do panierowania kotlecików możesz użyć bułki typu panko. Kotleciki będą wtedy bardziej chrupiące.

1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Matela

    Agnieszka Matela , 30.12.2021

    Najpyszniejsze danie z ryby. Wracam do nich jak chce zaserwować coś wykwintnego. Podaje z dipem z miodu i musztardy. Są pyszne, robię jutro.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety rybneKotlety rybne

Mięsne zrazy to znak rozpoznawczy kuchni szlacheckiej. Uwielbiamy buszować wśród tradycyjnych przepisów i… modyfikować je. W ten sposób powstały smakowite zrazy rybne. Przygotuj się na prosty posiłek na bogato!

Dla kogo?

Ryby przygotowujesz na 1000 sposobów? Oto kolejny, który zostanie z tobą na dłużej. W sam raz w sytuacji, gdy w czasie posiłku wolisz delektować się smakiem niż nieustanie myśleć o ościach.

Na jaką okazję?

Każdy powód, żeby zjeść zrazy rybne, jest dobry. Bez problemu weźmiesz je ze sobą do pracy – odgrzewane nie stracą smaku.

Czy wiesz, że?

Staropolskie zrazy nosiły nazwę „suropieki”. Zazwyczaj do ich przygotowania używano wołowiny, a najchętniej stosowanym dodatkiem był sos grzybowy.

Dla urozmaicenia:

Nie tylko zioła i przyprawy wydobywają walory rybnych dań. Wyrazistości dodają kiszone ogórki, sok z cytryny lub limonki, por oraz świeża papryczka chili.