
Składniki
800 gramów
3 łyżki
3 łyżki
100 gramów
400 gramów
2 sztuki
100 gramów
5 sztuk
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę pietruszki i kapary, rozetrzyj na miazgę czosnek, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok, drugą pokrój w cząstki. Chleb tostowy okrój ze skóry i pokrój w kostkę.

Krok 2
Liście szpinaku sparz we wrzątku, posiekaj, dodaj czosnek, dopraw gałką i ostrą papryką połącz z orzeszkami, parmezanem i suszonymi pomidorami. Wszystko wymieszaj.

Krok 3
W kielichu miksera umieść rybę bez skóry, dodaj jajko, śmietanę i chleb tostowy, dopraw przyprawą. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Krok 4
Do powstałej masy dodaj posiekane kapary, natkę pietruszki, otartą skórkę i sok z cytryny. Powstała masa powinna być dość zwarta, jeśli tak nie jest, dodaj do niej odrobinę bułki tartej.

Krok 5
Masę rybną podziel na kęsy tej samej wielkości układając je na folii spożywczej. Następnie rozpłaszcz je, w środek powstałego placka nałóż masę szpinakową, zroluj formując kotlety i panieruj w bułce tartej.

Krok 6
Panierowane kotlety smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż je na półmisek i udekoruj cząstkami cytryny.


Dobra rada:
Do panierowania kotlecików możesz użyć bułki typu panko. Kotleciki będą wtedy bardziej chrupiące.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety rybne
Mięsne zrazy to znak rozpoznawczy kuchni szlacheckiej. Uwielbiamy buszować wśród tradycyjnych przepisów i… modyfikować je. W ten sposób powstały smakowite zrazy rybne. Przygotuj się na prosty posiłek na bogato!
Dla kogo?
Ryby przygotowujesz na 1000 sposobów? Oto kolejny, który zostanie z tobą na dłużej. W sam raz w sytuacji, gdy w czasie posiłku wolisz delektować się smakiem niż nieustanie myśleć o ościach.
Na jaką okazję?
Każdy powód, żeby zjeść zrazy rybne, jest dobry. Bez problemu weźmiesz je ze sobą do pracy – odgrzewane nie stracą smaku.
Czy wiesz, że?
Staropolskie zrazy nosiły nazwę „suropieki”. Zazwyczaj do ich przygotowania używano wołowiny, a najchętniej stosowanym dodatkiem był sos grzybowy.
Dla urozmaicenia:
Nie tylko zioła i przyprawy wydobywają walory rybnych dań. Wyrazistości dodają kiszone ogórki, sok z cytryny lub limonki, por oraz świeża papryczka chili.