Kotlety rybne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety rybne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

131 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

3 łyżki

3 łyżki

100 gramów

400 gramów

2 sztuki

100 gramów

5 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki i kapary, rozetrzyj na miazgę czosnek, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok, drugą pokrój w cząstki. Chleb tostowy okrój ze skóry i pokrój w kostkę.

Kotlety rybne - Krok 1

Krok 2

Liście szpinaku sparz we wrzątku, posiekaj, dodaj czosnek, dopraw gałką i ostrą papryką połącz z orzeszkami, parmezanem i suszonymi pomidorami. Wszystko wymieszaj.

Kotlety rybne - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera umieść rybę bez skóry, dodaj jajko, śmietanę i chleb tostowy, dopraw przyprawą. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Kotlety rybne - Krok 3

Krok 4

Do powstałej masy dodaj posiekane kapary, natkę pietruszki, otartą skórkę i sok z cytryny. Powstała masa powinna być dość zwarta, jeśli tak nie jest, dodaj do niej odrobinę bułki tartej.

Kotlety rybne - Krok 4

Krok 5

Masę rybną podziel na kęsy tej samej wielkości układając je na folii spożywczej. Następnie rozpłaszcz je, w środek powstałego placka nałóż masę szpinakową, zroluj formując kotlety i panieruj w bułce tartej.

Kotlety rybne - Krok 5

Krok 6

Panierowane kotlety smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż je na półmisek i udekoruj cząstkami cytryny.

Kotlety rybne - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do panierowania kotlecików możesz użyć bułki typu panko. Kotleciki będą wtedy bardziej chrupiące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak po zbójnicku
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety rybneKotlety rybne

Mięsne zrazy to znak rozpoznawczy kuchni szlacheckiej. Uwielbiamy buszować wśród tradycyjnych przepisów i… modyfikować je. W ten sposób powstały smakowite zrazy rybne. Przygotuj się na prosty posiłek na bogato!

Dla kogo?

Ryby przygotowujesz na 1000 sposobów? Oto kolejny, który zostanie z tobą na dłużej. W sam raz w sytuacji, gdy w czasie posiłku wolisz delektować się smakiem niż nieustanie myśleć o ościach.

Na jaką okazję?

Każdy powód, żeby zjeść zrazy rybne, jest dobry. Bez problemu weźmiesz je ze sobą do pracy – odgrzewane nie stracą smaku.

Czy wiesz, że?

Staropolskie zrazy nosiły nazwę „suropieki”. Zazwyczaj do ich przygotowania używano wołowiny, a najchętniej stosowanym dodatkiem był sos grzybowy.

Dla urozmaicenia:

Nie tylko zioła i przyprawy wydobywają walory rybnych dań. Wyrazistości dodają kiszone ogórki, sok z cytryny lub limonki, por oraz świeża papryczka chili.