Kotlety rybne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety rybne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

128 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

3 łyżki

3 łyżki

100 gramów

400 gramów

2 sztuki

100 gramów

5 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki i kapary, rozetrzyj na miazgę czosnek, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok, drugą pokrój w cząstki. Chleb tostowy okrój ze skóry i pokrój w kostkę.

Kotlety rybne - Krok 1

Krok 2

Liście szpinaku sparz we wrzątku, posiekaj, dodaj czosnek, dopraw gałką i ostrą papryką połącz z orzeszkami, parmezanem i suszonymi pomidorami. Wszystko wymieszaj.

Kotlety rybne - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera umieść rybę bez skóry, dodaj jajko, śmietanę i chleb tostowy, dopraw przyprawą. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Kotlety rybne - Krok 3

Krok 4

Do powstałej masy dodaj posiekane kapary, natkę pietruszki, otartą skórkę i sok z cytryny. Powstała masa powinna być dość zwarta, jeśli tak nie jest, dodaj do niej odrobinę bułki tartej.

Kotlety rybne - Krok 4

Krok 5

Masę rybną podziel na kęsy tej samej wielkości układając je na folii spożywczej. Następnie rozpłaszcz je, w środek powstałego placka nałóż masę szpinakową, zroluj formując kotlety i panieruj w bułce tartej.

Kotlety rybne - Krok 5

Krok 6

Panierowane kotlety smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż je na półmisek i udekoruj cząstkami cytryny.

Kotlety rybne - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do panierowania kotlecików możesz użyć bułki typu panko. Kotleciki będą wtedy bardziej chrupiące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rolada marchewkowa
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety rybneKotlety rybne

Mięsne zrazy to znak rozpoznawczy kuchni szlacheckiej. Uwielbiamy buszować wśród tradycyjnych przepisów i… modyfikować je. W ten sposób powstały smakowite zrazy rybne. Przygotuj się na prosty posiłek na bogato!

Dla kogo?

Ryby przygotowujesz na 1000 sposobów? Oto kolejny, który zostanie z tobą na dłużej. W sam raz w sytuacji, gdy w czasie posiłku wolisz delektować się smakiem niż nieustanie myśleć o ościach.

Na jaką okazję?

Każdy powód, żeby zjeść zrazy rybne, jest dobry. Bez problemu weźmiesz je ze sobą do pracy – odgrzewane nie stracą smaku.

Czy wiesz, że?

Staropolskie zrazy nosiły nazwę „suropieki”. Zazwyczaj do ich przygotowania używano wołowiny, a najchętniej stosowanym dodatkiem był sos grzybowy.

Dla urozmaicenia:

Nie tylko zioła i przyprawy wydobywają walory rybnych dań. Wyrazistości dodają kiszone ogórki, sok z cytryny lub limonki, por oraz świeża papryczka chili.