
Składniki
800 gramów
3 łyżki
3 łyżki
100 gramów
400 gramów
2 sztuki
100 gramów
5 sztuk
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę pietruszki i kapary, rozetrzyj na miazgę czosnek, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok, drugą pokrój w cząstki. Chleb tostowy okrój ze skóry i pokrój w kostkę.

Krok 2
Liście szpinaku sparz we wrzątku, posiekaj, dodaj czosnek, dopraw gałką i ostrą papryką połącz z orzeszkami, parmezanem i suszonymi pomidorami. Wszystko wymieszaj.

Krok 3
W kielichu miksera umieść rybę bez skóry, dodaj jajko, śmietanę i chleb tostowy, dopraw przyprawą. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Krok 4
Do powstałej masy dodaj posiekane kapary, natkę pietruszki, otartą skórkę i sok z cytryny. Powstała masa powinna być dość zwarta, jeśli tak nie jest, dodaj do niej odrobinę bułki tartej.

Krok 5
Masę rybną podziel na kęsy tej samej wielkości układając je na folii spożywczej. Następnie rozpłaszcz je, w środek powstałego placka nałóż masę szpinakową, zroluj formując kotlety i panieruj w bułce tartej.

Krok 6
Panierowane kotlety smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż je na półmisek i udekoruj cząstkami cytryny.


Dobra rada:
Do panierowania kotlecików możesz użyć bułki typu panko. Kotleciki będą wtedy bardziej chrupiące.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety rybne
Mięsne zrazy to znak rozpoznawczy kuchni szlacheckiej. Uwielbiamy buszować wśród tradycyjnych przepisów i… modyfikować je. W ten sposób powstały smakowite zrazy rybne. Przygotuj się na prosty posiłek na bogato!
Dla kogo?
Ryby przygotowujesz na 1000 sposobów? Oto kolejny, który zostanie z tobą na dłużej. W sam raz w sytuacji, gdy w czasie posiłku wolisz delektować się smakiem niż nieustanie myśleć o ościach.
Na jaką okazję?
Każdy powód, żeby zjeść zrazy rybne, jest dobry. Bez problemu weźmiesz je ze sobą do pracy – odgrzewane nie stracą smaku.
Czy wiesz, że?
Staropolskie zrazy nosiły nazwę „suropieki”. Zazwyczaj do ich przygotowania używano wołowiny, a najchętniej stosowanym dodatkiem był sos grzybowy.
Dla urozmaicenia:
Nie tylko zioła i przyprawy wydobywają walory rybnych dań. Wyrazistości dodają kiszone ogórki, sok z cytryny lub limonki, por oraz świeża papryczka chili.