Jak obrać kalarepę? Obieranie kalarepy krok po kroku

Sezon na młodą kalarepkę w pełni, więc warto wiedzieć, jak obrać kalarepę, żeby oszczędzić czas i zmarnować jak najmniej tego wyjątkowego warzywa.

Jak obrać kalarepę?

Jak obierać kalarepę do sałatki lub do duszenia? Kalarepa może być obierana małym nożem jarzyniakiem lub specjalną obieraczką. Obieranie nożykiem będzie nieco trudniejsze, bo kalarepka jest dosyć twarda i trudno ją pozbawić skórki bez ryzyka zranienia. Ręczna obieraczka będzie zdecydowanie wygodniejsza i bezpieczniejsza w użyciu, a przy okazji umożliwi obranie skórki maksymalnie cienko.

W jaki sposób przygotować kalarepę? Obieranie rozpocznijcie od odkrojenia górnej części, z której wyrastają liście oraz ok. 2 cm od strony ogonka, bo ten fragment jest zwykle dość twardy i łykowaty, więc lepiej od razu się go pozbyć. Następnie kalarepkę należy strugać jak jabłko, a po obraniu dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w grubsze plasterki lub zetrzeć na tarce.

Kalarepa – jak obrać i czy trzeba to robić?

Skórka kalarepy jest bardzo twarda, więc zawsze należy ją zdejmować, ale jeśli planujecie pieczenie lub gotowanie tego warzywa, możecie pozbyć się skórki dopiero po obróbce termicznej. Upieczoną kalarepkę należy całkowicie wystudzić, a później zdjąć z niej skórkę w taki sposób, jak z gotowanych buraków.

Pieczona kalarepa idealnie pasuje do obiadu zamiast warzyw z wody, ale dodacie ją również do leczo lub innych potraw jednogarnkowych. Duszona ze śmietaną i koperkiem będzie pasowała do wiosennego obiadu z młodymi ziemniakami i jajkami sadzonymi.