Z czym to się je?

Rzepa była powszechnie uprawiana w starożytnym Rzymie i Grecji. W 1541 roku trafiła do Kanady, a stamtąd w 1609 roku koloniści przywieźli ją do Wirginii, gdzie zyskała uznanie wśród Indian. Obecnie jest spożywana głównie we Francji, Niemczech i Stanach Zjednoczonych. W Polsce była w powszechnym użyciu za Jagiellonów. Dziś rzepa nie cieszy się dużą popularnością, a jej znaczenie gospodarcze jest niewielkie. Najczęściej uprawia się ją jako pastewną roślinę poplonową. A szkoda, bo jest wyjątkowo smaczna i prosta w uprawie. Ma lekko pikantny, dość wyrazisty smak. Nie tylko korzeń rzepy, ale również liście są pyszne! A co da się z niej przyrządzić? Niejedno smaczne danie! Młodą rzepę można jeść na surowo. Jeśli chcesz, chrup ją bez dodatków lub wrzuć do sałatki. Podobnie jak rzodkiewka świetnie komponuje się ze śmietaną i solą. A co powiesz na sałatkę z rzepą, papryką, kukurydzą i ogórkiem? Po prostu pycha! Rzepa wspaniale smakuje ugotowana i podawana z roztopionym masłem oraz posiekaną natką pietruszki. Bardzo smaczna jest też w postaci purée czy pieczona. Świetnie sprawdza się wówczas jako dodatek do potrawek i zup. Jeśli zamiast purée ziemniaczanego podasz do obiadu purée z rzepy, rodzina na pewno nie będzie narzekać. Znudziły ci się już nadziewane i pieczone papryki, cukinie i kalarepy – nadziej rzepę. Świetnie się do tego nadaje!
Rzepa to twarda zawodniczka. Większe sztuki przed ugotowaniem trzeba obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub plastry. Mniejsze można gotować bez obierania w całości. Masz rzepę z liśćmi? Nie wyrzucaj ich! Umyj je dokładnie, usuń łykowate łodygi i pokrój na dość sporej wielkości kawałki. Następnie ugotuj do miękkości – najlepiej na parze, bo nie stracą wtedy zbyt wiele cennych składników. Podawaj na ciepło z sosem winegret i posiekanym ząbkiem czosnku. Liście rzepy możesz też dusić, podobnie jak szpinak, z masłem i przyprawami. Obecnie, gdy kuchnia wegańska staje się coraz bardziej popularna, to zapomniane warzywo jest odkrywane na nowo. Rzepa jest tak smaczna i uniwersalna, że koniecznie musisz poznać ją bliżej!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- W wielu krajach rzepa odgrywa ważną rolę w lokalnym folklorze. Na pewno znasz wydrążone dynie, z których robi się lampiony na Halloween. Zwyczaj ten wywodzi się z Irlandii, ale zanim poznano dynię, lampy robiono z rzepy! Wielka Brytania jako pierwsza zamieniła rzepę na dynię, bo z racji rozmiarów, łatwiej było w niej rzeźbić.
- Znaleziska z około 1500 roku p.n.e. świadczą o tym, że w Indiach pozyskiwano wówczas olej z rzepy. Zarówno wtedy, jak i dzisiaj rzepa uprawiana jest w chłodniejszym klimacie. Obecnie rolnicy uprawiają tę samą odmianę co dawniej.
- Rzepa wyglądem przypomina brukiew. Jak je odróżnić? Korzeń rzepy jest biały, czerwieniejący u nasady. Z kolei brukiew jest żółta i większa.
- Rzepa należy do rodziny kapustnych. Jest rośliną dwuletnią, uprawianą jako jednoroczna dla okrągłego i pękatego korzenia oraz młodych liści. Nie rośnie dziko.
- W krajach skandynawskich rzepa była jednym z podstawowych produktów spożywczych, zanim w XVIII wieku zastąpiono ją ziemniakami.
- W krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Liban, popularne są rzepy marynowane. W Japonii są one czasem smażone na ruszcie z dodatkiem soli i sosu sojowego. W Stanach Zjednoczonych w sezonie jesienno-zimowym rzepę dusi się tak jak inne warzywa korzeniowe.
- W Brazylii rzepy są uważane za niesmaczne. Takie przekonanie sięga czasów średniowiecza, kiedy to z powodu niskiej ceny w krajach iberyjskich była podstawowym pokarmem ludzi ubogich, niespotykanym w diecie wyższych warstw społecznych.
Zainspiruj się!

Rzepa to uniwersalne warzywo, które możesz przyrządzić na wiele sposobów. Nie zniechęcaj się małą ilością znanych przepisów na potrawy z rzepy. Niech żałują ci, którzy nie znają jej smaku! To warzywo nie wymaga specjalnego traktowania i wymyślnych dodatków. W prostych daniach sprawdzi się tak samo dobrze jak wiele innych produktów, których używasz codziennie. Do dzieła! Może na początek coś prostego? Zupa z rzepy zawsze się uda! A smakuje tak dobrze, że ugotujesz ją jeszcze nie raz. Jesienią i zimą może wejść do twojego stałego repertuaru zup. Rzepa nie musi grać głównej roli w daniu, żeby zaznaczyć swoją obecność. W przepisie na zupę serowo-warzywną występuje w zacnym towarzystwie, ale bez niej byłoby trochę nudno. A przecież nikt nie lubi nudy na talerzu. Z rzepą nie można się nudzić! Myślisz, że placki ziemniaczane najlepiej smakują solo? Nic bardziej mylnego! Z rzepą są wręcz wyborne. Przekonaj się, wykorzystując przepis na placki ziemniaczane z sałatą. Jest tam jeszcze dynia, a to już prawdziwe idealne towarzystwo! A może sam wymyślisz danie, w skład którego wchodzi rzepa? Na pewno ci się uda. Dla tego smaku warto!
powrót do góryDla zdrowia!

Rzepa jest warzywem ważnym dla zdrowia. W około 90% składa się z wody i zawiera niewiele kalorii. Cenne są korzeń i liście. Uwielbiasz szpinak oraz jarmuż, a koktajle z ich dodatkiem są dla ciebie istotnym elementem zdrowej diety? Mamy dobrą wiadomość! W rzepie znajduje się całkiem sporo witaminy C, a także dużo witaminy K, odgrywającej ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Cennym składnikiem mineralnym występującym w rzepie jest miedź, która wpływa pozytywnie między innymi na układ nerwowy. Chrup więc rzepę na zdrowie!
powrót do góry
Komentarze (0)