Dania i potrawy z kalarepy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na kalarepę

34 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (34)

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
ratingratingratingratingrating

233

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to kompozycja prosta i bardzo smaczna. Połączenie del...
Placuszki warzywne
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Starte na grubszej tarce warzywa są podstawą ciasta, z którego upieczesz lub usmażysz chrupiące p...
Zupa z kalarepy i rzodkiewek
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania smacznej zupy warzywnej wystarczy tylko kilka prostych składników. Spróbuj zupy...
Zupa imbirowa z kurczakiem i trawą cytrynową
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pokrój kurczaka w paski. Wymieszaj sos sojowy i ocet balsamiczny z przyprawami, polej kurczaka i...
Placki z kalarepy
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kalarepa to jedno z zapomnianych warzyw o ogromnym potencjale. Z jej udziałem można przyrządzić w...
Sałatka z młodych ziemniaków
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Skrop olejem i posy...
Rosyjska sałatka
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tapas, czyli niewielkie przystawki, występują w wielu różnych odsłonach. Stanowią idealną propozy...
Sałatka z kalarepy
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatkę z kalarepy możesz przygotować w dwóch wariantach: z mięsem lub bez. W przypadku pierwszeg...
Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wyśmienite polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką i orzeźwiająca sałatką warto zaserwować podcz...
Sałatka z czarnej fasoli
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Czarna fasola to niezbędny składnik dań kuchni meksykańskiej, przygotujesz z niej również wiele w...
Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sataye to tajski sposób na szaszłyki w sosie… satay, czyli indonezyjskim sosie orzechowym, który...
Surówka po holendersku
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Umyj dokładnie wszystkie warzywa.
Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Szukasz inspiracji na przygotowanie smac...
Kalarepa gotowana
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sok z kalarepy
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Zupa z kalarepy
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Duszone kalarepki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Biodrówka z kalarepą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szczupak na szaro
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Wiosenna surówka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pierś z gęsi (duszona)
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KalarepaKalarepa

Zwykle nie pojawia się na szczycie listy zakupów, gdy udajemy się na warzywne zapasy. Pora zmienić ten stan rzeczy, ponieważ kalarepa to niezwykle smaczny i wszechstronny produkt. Zauważyliście, że na Waszych talerzach ciągle widnieją te same składniki? Tym bardziej jest to powód, by sięgnąć po kalarepę o łagodnym, nieco słodkawym miąższu.

Dla kogo?

Kalarepa była znana i ceniona już w starożytności, więc tym razem gotowanie można zamienić w lekcję kulinarnej historii. Tym bardziej jeśli interesujecie się tradycyjnymi, często zapomnianymi przepisami. Skoro na stoły wracają specjały takie jak topinambur i wężymord, na stołach nie powinno zabraknąć miejsca dla prostej w obsłudze kalarepy. W pełni docenicie jej walory, kosztując warzywa na surowo – w sałatkach, na kanapkach i w połączeniu z delikatnym twarożkiem.

Na jaką okazję?

Miłośnicy warzyw chętnie jadają sałatki o każdej porze dnia, niezależnie od okoliczności. Polecamy dołączyć do tego grona, ponieważ kombinacji, w których sprawdzi się kalarepa, jest mnóstwo. Szukacie wymyślnego sposobu na serwowanie warzyw? Spróbujcie szaszłyków z kawałkami kalarepy, papryki i pomidorkami koktajlowymi, których wcale nie trzeba umieszczać na grillu lub w piekarniku. Gdy chcecie zaimponować gościom podczas przyjęcia, podajcie kalarepę faszerowaną mięsem mielonym, kawałkami kurczaka, ryżem, mozzarellą, ulubionymi warzywami… Wreszcie macie pretekst, by zaszaleć w kuchni.

Czy wiesz, że?

Na straganach można trafić na kalarepy, których skórka jest w kolorze zielonym lub fioletowym. W obu przypadkach miąższ pozostaje jasny. Nie różnią się także pod względem smakowym. Najlepiej wybierać młode, nieduże egzemplarze.

Dla urozmaicenia:

Dorodne bulwy kalarepy są już na kuchennym blacie. Co zrobić z liśćmi? Z pewnością nie wyrzucać! One też są jadalne. Posłużą do zrobienia zielonych smoothies i koktajli, surówek oraz sałatek. Użyjcie ich do dekoracji zup, gulaszów i pilawów zamiast popularnej natki pietruszki.