Przepisy na kalarepę
34 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (34) 
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Kalarepa
Zwykle nie pojawia się na szczycie listy zakupów, gdy udajemy się na warzywne zapasy. Pora zmienić ten stan rzeczy, ponieważ kalarepa to niezwykle smaczny i wszechstronny produkt. Zauważyliście, że na Waszych talerzach ciągle widnieją te same składniki? Tym bardziej jest to powód, by sięgnąć po kalarepę o łagodnym, nieco słodkawym miąższu.
Dla kogo?
Kalarepa była znana i ceniona już w starożytności, więc tym razem gotowanie można zamienić w lekcję kulinarnej historii. Tym bardziej jeśli interesujecie się tradycyjnymi, często zapomnianymi przepisami. Skoro na stoły wracają specjały takie jak topinambur i wężymord, na stołach nie powinno zabraknąć miejsca dla prostej w obsłudze kalarepy. W pełni docenicie jej walory, kosztując warzywa na surowo – w sałatkach, na kanapkach i w połączeniu z delikatnym twarożkiem.
Na jaką okazję?
Miłośnicy warzyw chętnie jadają sałatki o każdej porze dnia, niezależnie od okoliczności. Polecamy dołączyć do tego grona, ponieważ kombinacji, w których sprawdzi się kalarepa, jest mnóstwo. Szukacie wymyślnego sposobu na serwowanie warzyw? Spróbujcie szaszłyków z kawałkami kalarepy, papryki i pomidorkami koktajlowymi, których wcale nie trzeba umieszczać na grillu lub w piekarniku. Gdy chcecie zaimponować gościom podczas przyjęcia, podajcie kalarepę faszerowaną mięsem mielonym, kawałkami kurczaka, ryżem, mozzarellą, ulubionymi warzywami… Wreszcie macie pretekst, by zaszaleć w kuchni.
Czy wiesz, że?
Na straganach można trafić na kalarepy, których skórka jest w kolorze zielonym lub fioletowym. W obu przypadkach miąższ pozostaje jasny. Nie różnią się także pod względem smakowym. Najlepiej wybierać młode, nieduże egzemplarze.
Dla urozmaicenia:
Dorodne bulwy kalarepy są już na kuchennym blacie. Co zrobić z liśćmi? Z pewnością nie wyrzucać! One też są jadalne. Posłużą do zrobienia zielonych smoothies i koktajli, surówek oraz sałatek. Użyjcie ich do dekoracji zup, gulaszów i pilawów zamiast popularnej natki pietruszki.