Przepisy na kalarepę
34 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Kalarepa
Zwykle nie pojawia się na szczycie listy zakupów, gdy udajemy się na warzywne zapasy. Pora zmienić ten stan rzeczy, ponieważ kalarepa to niezwykle smaczny i wszechstronny produkt. Zauważyliście, że na Waszych talerzach ciągle widnieją te same składniki? Tym bardziej jest to powód, by sięgnąć po kalarepę o łagodnym, nieco słodkawym miąższu.
Dla kogo?
Kalarepa była znana i ceniona już w starożytności, więc tym razem gotowanie można zamienić w lekcję kulinarnej historii. Tym bardziej jeśli interesujecie się tradycyjnymi, często zapomnianymi przepisami. Skoro na stoły wracają specjały takie jak topinambur i wężymord, na stołach nie powinno zabraknąć miejsca dla prostej w obsłudze kalarepy. W pełni docenicie jej walory, kosztując warzywa na surowo – w sałatkach, na kanapkach i w połączeniu z delikatnym twarożkiem.
Na jaką okazję?
Miłośnicy warzyw chętnie jadają sałatki o każdej porze dnia, niezależnie od okoliczności. Polecamy dołączyć do tego grona, ponieważ kombinacji, w których sprawdzi się kalarepa, jest mnóstwo. Szukacie wymyślnego sposobu na serwowanie warzyw? Spróbujcie szaszłyków z kawałkami kalarepy, papryki i pomidorkami koktajlowymi, których wcale nie trzeba umieszczać na grillu lub w piekarniku. Gdy chcecie zaimponować gościom podczas przyjęcia, podajcie kalarepę faszerowaną mięsem mielonym, kawałkami kurczaka, ryżem, mozzarellą, ulubionymi warzywami… Wreszcie macie pretekst, by zaszaleć w kuchni.
Czy wiesz, że?
Na straganach można trafić na kalarepy, których skórka jest w kolorze zielonym lub fioletowym. W obu przypadkach miąższ pozostaje jasny. Nie różnią się także pod względem smakowym. Najlepiej wybierać młode, nieduże egzemplarze.
Dla urozmaicenia:
Dorodne bulwy kalarepy są już na kuchennym blacie. Co zrobić z liśćmi? Z pewnością nie wyrzucać! One też są jadalne. Posłużą do zrobienia zielonych smoothies i koktajli, surówek oraz sałatek. Użyjcie ich do dekoracji zup, gulaszów i pilawów zamiast popularnej natki pietruszki.