Cielęcina a la marengo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

145 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

353 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i pokrój w centymetrowej grubości plastry (jeśli plastry są duże przekrój je na pół).

Cielęcina a la marengo - Krok 1

Krok 2

Plastry mięsa oprósz delikatnie szczyptą tymianku, rozmarynu, soli oraz pieprzu. Następnie obtocz w mące i obsmaż na patelni.

Cielęcina a la marengo - Krok 2

Krok 3

Cebule obierz i pokrój w piórka, czosnek pokrój w plasterki, a pieczarki - w ćwiartki. Całość obsmaż razem z mięsem i podlej białym winem.

Cielęcina a la marengo - Krok 3

Krok 4

Pomidory sparz we wrzącej wodzie, zdejmij skórę i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój również oliwki, a następnie wszystko dodaj do mięsa.

Cielęcina a la marengo - Krok 4

Krok 5

Z jednej pomarańczy otrzyj skórkę. Pozostałe pomarańcze obierz, wykrój z nich filety i, wraz z otartą skórką, dodaj je do mięsa.

Cielęcina a la marengo - Krok 5

Krok 6

Do oddzielnego naczynia wlej 400 mililitrów wody, wymieszaj ją z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr, po czym dodaj do potrawy. Całość duś pod przykryciem około 30 minut (do momentu, kiedy mięso będzie zupełnie miękkie), mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw sos posiekaną bazylią i natką pietruszki.

Cielęcina a la marengo - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Beata Cielecka

    Beata Cielecka

    Nie da się ukryć, danie wyśmienite nawet bez pieczarek, których mi zabrakło w lodówce. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęcina a la marengoCielęcina a la marengo

Soczysta cielęcina à la marengo to eleganckie danie, które łączy w sobie słodki smak pomarańczy i intensywny aromat przypraw. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. mięsa, pieczarek, owoców, pomidorów oraz oliwek w zalewie. Pokrojone w plastry mięso oprósz szczyptą tymianku, rozmarynem oraz pieprzem, i podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. Następnie na tej samej patelni, usmaż cebulę i pieczarki. Pod koniec dodaj sparzone pomidory, oliwki, pomarańcze z otartą skórką i rozmieszany w wodzie ciemny sos do pieczeni. Wszystkie składniki, razem z mięsem, duś pod przykryciem przez kilkadziesiąt minut (mięso powinno być zupełnie miękkie). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak przygotowanego dania, posyp cielęcinę posiekaną bazylią i natką pietruszki. Gotowe mięso podawaj razem z pieczonymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw, np. startą marchewką, burakami lub czerwoną kapustą. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszną cielęcinę à la marengo. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!