Cielęcina a la marengo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cielęcina a la marengo

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

33

157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

402 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

487 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

200 gramów

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i pokrój w centymetrowej grubości plastry (jeśli plastry są duże przekrój je na pół).

Cielęcina a la marengo - Krok 1

Krok 2

Plastry mięsa oprósz delikatnie szczyptą tymianku, rozmarynu, soli oraz pieprzu. Następnie obtocz w mące i obsmaż na patelni.

Cielęcina a la marengo - Krok 2

Krok 3

Cebule obierz i pokrój w piórka, czosnek pokrój w plasterki, a pieczarki - w ćwiartki. Całość obsmaż razem z mięsem i podlej białym winem.

Cielęcina a la marengo - Krok 3

Krok 4

Pomidory sparz we wrzącej wodzie, zdejmij skórę i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój również oliwki, a następnie wszystko dodaj do mięsa.

Cielęcina a la marengo - Krok 4

Krok 5

Z jednej pomarańczy otrzyj skórkę. Pozostałe pomarańcze obierz, wykrój z nich filety i, wraz z otartą skórką, dodaj je do mięsa.

Cielęcina a la marengo - Krok 5

Krok 6

Do oddzielnego naczynia wlej 400 mililitrów wody, wymieszaj ją z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr, po czym dodaj do potrawy. Całość duś pod przykryciem około 30 minut (do momentu, kiedy mięso będzie zupełnie miękkie), mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw sos posiekaną bazylią i natką pietruszki.

Cielęcina a la marengo - Krok 6
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Marta Sokołowska

    Marta Sokołowska , 29.03.2021

    Jak tą pomarańczę przygotować?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Beata Cielecka

    Beata Cielecka , 03.08.2017

    Nie da się ukryć, danie wyśmienite nawet bez pieczarek, których mi zabrakło w lodówce. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęcina a la marengoCielęcina a la marengo

Soczysta cielęcina à la marengo to eleganckie danie, które łączy w sobie słodki smak pomarańczy i intensywny aromat przypraw. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. mięsa, pieczarek, owoców, pomidorów oraz oliwek w zalewie. Pokrojone w plastry mięso oprósz szczyptą tymianku, rozmarynem oraz pieprzem, i podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. Następnie na tej samej patelni, usmaż cebulę i pieczarki. Pod koniec dodaj sparzone pomidory, oliwki, pomarańcze z otartą skórką i rozmieszany w wodzie ciemny sos do pieczeni. Wszystkie składniki, razem z mięsem, duś pod przykryciem przez kilkadziesiąt minut (mięso powinno być zupełnie miękkie). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak przygotowanego dania, posyp cielęcinę posiekaną bazylią i natką pietruszki. Gotowe mięso podawaj razem z pieczonymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw, np. startą marchewką, burakami lub czerwoną kapustą. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszną cielęcinę à la marengo. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!