
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
200 gramów
4 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
100 gramów
2 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i pokrój w centymetrowej grubości plastry (jeśli plastry są duże przekrój je na pół).

Krok 2
Plastry mięsa oprósz delikatnie szczyptą tymianku, rozmarynu, soli oraz pieprzu. Następnie obtocz w mące i obsmaż na patelni.

Krok 3
Cebule obierz i pokrój w piórka, czosnek pokrój w plasterki, a pieczarki - w ćwiartki. Całość obsmaż razem z mięsem i podlej białym winem.

Krok 4
Pomidory sparz we wrzącej wodzie, zdejmij skórę i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój również oliwki, a następnie wszystko dodaj do mięsa.

Krok 5
Z jednej pomarańczy otrzyj skórkę. Pozostałe pomarańcze obierz, wykrój z nich filety i, wraz z otartą skórką, dodaj je do mięsa.

Krok 6
Do oddzielnego naczynia wlej 400 mililitrów wody, wymieszaj ją z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr, po czym dodaj do potrawy. Całość duś pod przykryciem około 30 minut (do momentu, kiedy mięso będzie zupełnie miękkie), mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw sos posiekaną bazylią i natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
 - Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cielęcina a la marengo
Soczysta cielęcina à la marengo to eleganckie danie, które łączy w sobie słodki smak pomarańczy i intensywny aromat przypraw. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. mięsa, pieczarek, owoców, pomidorów oraz oliwek w zalewie. Pokrojone w plastry mięso oprósz szczyptą tymianku, rozmarynem oraz pieprzem, i podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. Następnie na tej samej patelni, usmaż cebulę i pieczarki. Pod koniec dodaj sparzone pomidory, oliwki, pomarańcze z otartą skórką i rozmieszany w wodzie ciemny sos do pieczeni. Wszystkie składniki, razem z mięsem, duś pod przykryciem przez kilkadziesiąt minut (mięso powinno być zupełnie miękkie). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak przygotowanego dania, posyp cielęcinę posiekaną bazylią i natką pietruszki. Gotowe mięso podawaj razem z pieczonymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw, np. startą marchewką, burakami lub czerwoną kapustą. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszną cielęcinę à la marengo. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!


































