Cielęcina a la marengo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cielęcina a la marengo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

33

heart
161 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

513 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

200 gramów

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i pokrój w centymetrowej grubości plastry (jeśli plastry są duże przekrój je na pół).

Cielęcina a la marengo - Krok 1

Krok 2

Plastry mięsa oprósz delikatnie szczyptą tymianku, rozmarynu, soli oraz pieprzu. Następnie obtocz w mące i obsmaż na patelni.

Cielęcina a la marengo - Krok 2

Krok 3

Cebule obierz i pokrój w piórka, czosnek pokrój w plasterki, a pieczarki - w ćwiartki. Całość obsmaż razem z mięsem i podlej białym winem.

Cielęcina a la marengo - Krok 3

Krok 4

Pomidory sparz we wrzącej wodzie, zdejmij skórę i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój również oliwki, a następnie wszystko dodaj do mięsa.

Cielęcina a la marengo - Krok 4

Krok 5

Z jednej pomarańczy otrzyj skórkę. Pozostałe pomarańcze obierz, wykrój z nich filety i, wraz z otartą skórką, dodaj je do mięsa.

Cielęcina a la marengo - Krok 5

Krok 6

Do oddzielnego naczynia wlej 400 mililitrów wody, wymieszaj ją z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr, po czym dodaj do potrawy. Całość duś pod przykryciem około 30 minut (do momentu, kiedy mięso będzie zupełnie miękkie), mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw sos posiekaną bazylią i natką pietruszki.

Cielęcina a la marengo - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Marta Sokołowska

    Marta Sokołowska , 29.03.2021

    Jak tą pomarańczę przygotować?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Beata Cielecka

    Beata Cielecka , 03.08.2017

    Nie da się ukryć, danie wyśmienite nawet bez pieczarek, których mi zabrakło w lodówce. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cielęcina a la marengo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęcina a la marengoCielęcina a la marengo

Soczysta cielęcina à la marengo to eleganckie danie, które łączy w sobie słodki smak pomarańczy i intensywny aromat przypraw. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. mięsa, pieczarek, owoców, pomidorów oraz oliwek w zalewie. Pokrojone w plastry mięso oprósz szczyptą tymianku, rozmarynem oraz pieprzem, i podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. Następnie na tej samej patelni, usmaż cebulę i pieczarki. Pod koniec dodaj sparzone pomidory, oliwki, pomarańcze z otartą skórką i rozmieszany w wodzie ciemny sos do pieczeni. Wszystkie składniki, razem z mięsem, duś pod przykryciem przez kilkadziesiąt minut (mięso powinno być zupełnie miękkie). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak przygotowanego dania, posyp cielęcinę posiekaną bazylią i natką pietruszki. Gotowe mięso podawaj razem z pieczonymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw, np. startą marchewką, burakami lub czerwoną kapustą. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszną cielęcinę à la marengo. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!