Pasztet marchewkowo orzechowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet marchewkowo orzechowy

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

250 gramów

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

0.6 litra

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, orzechy zmielić, marchew ugotować w wodzie z dodatkiem Bulionu na włoszczyźnie Knorr, następnie wyłożyć i rozgnieść.

Krok 2

Wymieszać cebulę ,czosnek, marchew, orzechy, bułkę tartą, przyprawić chilli, kminkiem, solą, pieprzem, dodać drożdże i sok z cytryny.

Krok 3

Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (ja nie wyłożyłam i troszeczkę mi się przypiekło), następnie włożyć masę, przykryć folią aluminiową, piec w temp 180 stopni ok godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet marchewkowo orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet marchewkowo orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet marchewkowo orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet marchewkowo orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet marchewkowo orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet marchewkowo orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet marchewkowo orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet marchewkowo orzechowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej