Złote mleko - przepis z miodem i imbirem | Przepisy.pl pixel

Złote mleko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1.5 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mleka dodaj przyprawy i masło klarowane. Podgrzej nie doprowadzając dowrzenia.

Złote mleko - Krok 1

Krok 2

Mleko przelej do dwóch kubków. Poczekaj chwilę i dodaj po łyżeczce miodu do każdego kubka, całość wymieszaj.

Złote mleko - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złote mlekoZłote mleko

Według dobrze znanego powiedzenia: nie wszystko złoto, co się świeci… Tymczasem złote mleko to prawdziwy skarb w kuchni! Piękna barwa i niezrównany aromat od razu zwracają uwagę każdego smakosza. Jaki składnik odpowiada za nieprzeciętne walory złotego mleka? Kurkuma! To jednak nie wszystko – odkryjcie resztę jego tajemnic.

Dla kogo? Obrać kurs na złote mleko z kurkumą powinni wszyscy poszukiwacze kulinarnych perełek. Podobnie zresztą jak miłośnicy korzennych aromatów. W recepturze nie brakuje cynamonu oraz imbiru, których smak przełamywany jest czarnym pieprzem oraz miodem.

Na jaką okazję? Przepis na złote mleko miejcie pod ręką, gdy planujecie spokojny wieczór w domu we dwoje. Fantastycznie rozgrzewa, więc przyda się w chłodne dni.

Czy wiesz, że? Kurkuma pochodzi z terenów Azji Południowo-Wschodniej. Bywa nazywana szafranem indyjskim.

Dla urozmaicenia: Do dekoracji złotego mleka z kurkumy możecie użyć gwiazdek anyżu.