Złote mleko - przepis z miodem i imbirem | Przepisy.pl pixel

Złote mleko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1.5 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mleka dodaj przyprawy i masło klarowane. Podgrzej nie doprowadzając dowrzenia.

Złote mleko - Krok 1

Krok 2

Mleko przelej do dwóch kubków. Poczekaj chwilę i dodaj po łyżeczce miodu do każdego kubka, całość wymieszaj.

Złote mleko - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złote mleko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złote mlekoZłote mleko

Według dobrze znanego powiedzenia: nie wszystko złoto, co się świeci… Tymczasem złote mleko to prawdziwy skarb w kuchni! Piękna barwa i niezrównany aromat od razu zwracają uwagę każdego smakosza. Jaki składnik odpowiada za nieprzeciętne walory złotego mleka? Kurkuma! To jednak nie wszystko – odkryjcie resztę jego tajemnic.

Dla kogo? Obrać kurs na złote mleko z kurkumą powinni wszyscy poszukiwacze kulinarnych perełek. Podobnie zresztą jak miłośnicy korzennych aromatów. W recepturze nie brakuje cynamonu oraz imbiru, których smak przełamywany jest czarnym pieprzem oraz miodem.

Na jaką okazję? Przepis na złote mleko miejcie pod ręką, gdy planujecie spokojny wieczór w domu we dwoje. Fantastycznie rozgrzewa, więc przyda się w chłodne dni.

Czy wiesz, że? Kurkuma pochodzi z terenów Azji Południowo-Wschodniej. Bywa nazywana szafranem indyjskim.

Dla urozmaicenia: Do dekoracji złotego mleka z kurkumy możecie użyć gwiazdek anyżu.