
Składniki
0.5 litra
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1.5 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mleka dodaj przyprawy i masło klarowane. Podgrzej nie doprowadzając dowrzenia.

Krok 2
Mleko przelej do dwóch kubków. Poczekaj chwilę i dodaj po łyżeczce miodu do każdego kubka, całość wymieszaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Złote mleko
Według dobrze znanego powiedzenia: nie wszystko złoto, co się świeci… Tymczasem złote mleko to prawdziwy skarb w kuchni! Piękna barwa i niezrównany aromat od razu zwracają uwagę każdego smakosza. Jaki składnik odpowiada za nieprzeciętne walory złotego mleka? Kurkuma! To jednak nie wszystko – odkryjcie resztę jego tajemnic.
Dla kogo? Obrać kurs na złote mleko z kurkumą powinni wszyscy poszukiwacze kulinarnych perełek. Podobnie zresztą jak miłośnicy korzennych aromatów. W recepturze nie brakuje cynamonu oraz imbiru, których smak przełamywany jest czarnym pieprzem oraz miodem.
Na jaką okazję? Przepis na złote mleko miejcie pod ręką, gdy planujecie spokojny wieczór w domu we dwoje. Fantastycznie rozgrzewa, więc przyda się w chłodne dni.
Czy wiesz, że? Kurkuma pochodzi z terenów Azji Południowo-Wschodniej. Bywa nazywana szafranem indyjskim.
Dla urozmaicenia: Do dekoracji złotego mleka z kurkumy możecie użyć gwiazdek anyżu.