Jak zrobić zsiadłe mleko?
Każdy wie, że zsiadłe mleko dostępne jest na wyciągnięcie ręki w dowolnym sklepie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że zrobienie tego specjału w domu, to naprawdę łatwe zadanie! Zostańcie z nami i poznajcie naszą recepturę na najlepsze zsiadłe mleko ze świeżego nabiału. Możemy Wam obiecać, że będzie smacznie i prosto. Jak zrobić zsiadłe mleko ze świeżego nabiału? Zapraszamy!
Zsiadłe mleko – jak zrobić?
Jedni kochają zsiadłe mleko, inni nie mogą się do niego przekonać. Uwierzcie nam, że ten specjał, przygotowany z mleka wprost od krowy, może całkowicie odmienić Wasze zdanie! Jak powstaje zsiadłe mleko? Proces ten zachodzi dzięki bakteriom fermentacji mlekowej naturalnie bytującym w świeżym, niepasteryzowanym mleku. Rozkładają one substancje organiczne na mniejsze cząstki, a następnie wytworzony zostaje m.in. kwas mlekowy, który prowadzi do ścięcia mleka i stąd mamy zsiadłe mleko – skrzep i pod nim serwatkę.
Jak zrobić zsiadłe mleko z mleka prosto od krowy?
Jeżeli macie dostęp do mleka prosto od krowy, wykorzystajcie je do zrobienia zsiadłego mleka! Jesteście ciekawi, jak przyrządzić ten przysmak? Podążajcie za naszymi wskazówkami!
- Świeże mleko przechowujcie w lodówce.
- Przelejcie je do słoika lub innego naczynia z zakrętką.
- Jak zrobić zsiadłe mleko z mleka od krowy? Naczynie umieśćcie w ciepłym miejscu np. obok rozgrzanego kaloryfera. Czas przygotowania nie powinien przekraczać 48 godzin. Zazwyczaj po 24 godzinach produkt jest już gotowy, ale polecamy Wam kontrolowanie sytuacji.
- Tak, to już wszystko! Zrobienie zsiadłego mleko wcale nie jest trudne i już następnego dnia możecie cieszyć się znakomitym mlekiem zsiadłym prosto od krowy!
Zsiadłe mleko – jak smakuje?
Wiecie już, jak zrobić mleko zsiadłe. Uchylimy jeszcze rąbka tajemnicy i opowiemy trochę o jego smaku. Tylko trochę, bo o reszcie musicie przekonać się sami, gdy wypróbujecie naszą recepturę! Zsiadłe mleko charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Ciekawa jest również konsystencja samego produktu, która jest niejednolita. Nie przestraszcie się więc grudek, zsiadłe mleko powinno je zawierać.
Czy możecie przygotować zsiadłe mleko ze sklepowego nabiału, podobnie jak w przypadku świeżego mleka od krowy? Warto spróbować, chociaż lepiej zrezygnować z wykorzystywania mleka pasteryzowanego, czyli UHT, ponieważ proces krzepnięcia może się nie powieść. Postawcie więc na drugą opcję – wykorzystajcie mleko prosto od krowy! Znajdziecie je np. na targach ze świeżą żywnością.
Zsiadłe mleko – do czego dodać?
Zastanawiacie się, z czym podawać zsiadłe mleko? Przede wszystkim produkt ten bardzo dobrze smakuje solo, bez żadnych dodatków. My przygotowaliśmy dla Was jeszcze kilka przepisów, z którymi możecie podawać nasz specjał. Sprawdźcie sami!
Czy wiedzieliście, że zsiadłe mleko może być dodatkiem do deserów? Jeżeli nie, to czas się o tym przekonać i przygotować coś pysznego, a zarazem słodkiego! Co powiecie na murzynka na zsiadłym mleku? Podajcie go z polewą czekoladową i cieszcie się pysznym deserem.
Kto lubi duet zsiadłego mleka i ziemniaków? To idealny obiad dla zabieganych osób, które chcą przygotować coś na szybko! W szczególności polecamy Wam ziemniaki z tymiankiem. Zsiadłe mleko dopełni ich smak!
Szukacie dressingu do mięs? Spróbujcie sosu z zsiadłego mleka. Zadowolenie gwarantowane! Nie zastanawiajcie się już dłużej, jak zrobić zsiadłe mleko, tylko zajmijcie się jego przygotowaniem. Smacznego!
Komentarze (0)