Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.33 łyżeczki

4 łyżki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżeczki

500 gramów

500 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce - połowę dodaj do mięsa, resztę na razie odłóż. Do mięsa dodaj też bułkę tartą, sól, pieprz ziołowy, oregano, mleko i przyprawę w płynie, dokładnie wyrób.

Krok 2

Zwilżonymi zimną wodą rękami formuj z masy mięsnej nieduże kuleczki - wielkości małych orzechów włoskich. Kładź je na patelnię z rozgrzanym masłem, smaż aż zrumienią się z obu stron. Usmażone przekładaj na talerz.

Krok 3

Na tę samą patelnię dodaj pzostałą cebulę i koncentrat pomidorowy, smaż chwilę mieszając. Wlej ok. 1/2 litra wody, wsyp sos pomidorowy Knorr i gotuj 2-3 minuty. Wkrusz mini kostki.

Krok 4

Do sosu dodaj klopsiki i duś razem ok. 10 minut. Makaron ugotuj wedle zaleceń producenta, odcedź, przełóż do dużej miski. Polej sosem, wymieszaj. Nakładaj porcje na talerze - do każdej dołóż po kilka klopsików i posyp tartym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej