Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.33 łyżeczki

4 łyżki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżeczki

500 gramów

500 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce - połowę dodaj do mięsa, resztę na razie odłóż. Do mięsa dodaj też bułkę tartą, sól, pieprz ziołowy, oregano, mleko i przyprawę w płynie, dokładnie wyrób.

Krok 2

Zwilżonymi zimną wodą rękami formuj z masy mięsnej nieduże kuleczki - wielkości małych orzechów włoskich. Kładź je na patelnię z rozgrzanym masłem, smaż aż zrumienią się z obu stron. Usmażone przekładaj na talerz.

Krok 3

Na tę samą patelnię dodaj pzostałą cebulę i koncentrat pomidorowy, smaż chwilę mieszając. Wlej ok. 1/2 litra wody, wsyp sos pomidorowy Knorr i gotuj 2-3 minuty. Wkrusz mini kostki.

Krok 4

Do sosu dodaj klopsiki i duś razem ok. 10 minut. Makaron ugotuj wedle zaleceń producenta, odcedź, przełóż do dużej miski. Polej sosem, wymieszaj. Nakładaj porcje na talerze - do każdej dołóż po kilka klopsików i posyp tartym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej