Risotto szparagowe - przepis na risotto z szparagów | Przepisy.pl pixel

Szparagowe risotto

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

350 gramów

150 mililitrów

1 litr

150 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr, wrzucamy szparagi i gotujemy przez około 5 minut. Ugotowane szparagi odsączamy, odstawiamy, a bulion utrzymujemy stale ciepły. W dużym garnku podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy ryż, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Kiedy połowa płynu odparuje z garnka stopniowo dodajemy bulion, gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. W trakcie dodawania do ryżu bulionu wrzucamy do garnka obgotowane szparagi oraz uprzednio podsmażone, pokrojone w kostkę doprawione solą i pieprzem piersi z kurczaka (kurczak nie jest konieczny, ja go dodałam na prośbę zjadaczy risotta). Pod koniec gotowania dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem.. Gotowe!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej