Risotto szparagowe - przepis na risotto z szparagów | Przepisy.pl pixel

Szparagowe risotto

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

350 gramów

150 mililitrów

1 litr

150 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr, wrzucamy szparagi i gotujemy przez około 5 minut. Ugotowane szparagi odsączamy, odstawiamy, a bulion utrzymujemy stale ciepły. W dużym garnku podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy ryż, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Kiedy połowa płynu odparuje z garnka stopniowo dodajemy bulion, gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. W trakcie dodawania do ryżu bulionu wrzucamy do garnka obgotowane szparagi oraz uprzednio podsmażone, pokrojone w kostkę doprawione solą i pieprzem piersi z kurczaka (kurczak nie jest konieczny, ja go dodałam na prośbę zjadaczy risotta). Pod koniec gotowania dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem.. Gotowe!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej