Risotto szparagowe - przepis na risotto z szparagów | Przepisy.pl pixel

Szparagowe risotto

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

350 gramów

150 mililitrów

1 litr

150 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr, wrzucamy szparagi i gotujemy przez około 5 minut. Ugotowane szparagi odsączamy, odstawiamy, a bulion utrzymujemy stale ciepły. W dużym garnku podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy ryż, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Kiedy połowa płynu odparuje z garnka stopniowo dodajemy bulion, gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. W trakcie dodawania do ryżu bulionu wrzucamy do garnka obgotowane szparagi oraz uprzednio podsmażone, pokrojone w kostkę doprawione solą i pieprzem piersi z kurczaka (kurczak nie jest konieczny, ja go dodałam na prośbę zjadaczy risotta). Pod koniec gotowania dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem.. Gotowe!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagowe risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekane nachos z serem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej