
Składniki
1 sztuka
350 gramów
150 mililitrów
1 litr
150 gramów
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr, wrzucamy szparagi i gotujemy przez około 5 minut. Ugotowane szparagi odsączamy, odstawiamy, a bulion utrzymujemy stale ciepły. W dużym garnku podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy ryż, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Kiedy połowa płynu odparuje z garnka stopniowo dodajemy bulion, gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. W trakcie dodawania do ryżu bulionu wrzucamy do garnka obgotowane szparagi oraz uprzednio podsmażone, pokrojone w kostkę doprawione solą i pieprzem piersi z kurczaka (kurczak nie jest konieczny, ja go dodałam na prośbę zjadaczy risotta). Pod koniec gotowania dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem.. Gotowe!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej































