Śliwkowe gałuszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śliwkowe gałuszki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

3 łyżki

2 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki, przemiel, dodaj jajko i mąkę. Posól.

Krok 2

Zagnieć ciasto, uformuj długi wałek i pokrój go na dość grube kawałki.

Krok 3

W każdym pośrodku zrób wgłębienie i włóż śliwkę bez pestki, oraz odrobinę cukru. Zasklep i ugotuj we wrzącej osolonej wodzie.

Krok 4

Następnie wyciągnij i obtocz w bułce tartej podsmażonej na maśle.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śliwkowe gałuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śliwkowe gałuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śliwkowe gałuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śliwkowe gałuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śliwkowe gałuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śliwkowe gałuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śliwkowe gałuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śliwkowe gałuszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej