
Składniki
5 sztuk
2 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżeczka
3 łyżki
2 łyżki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ziemniaki, przemiel, dodaj jajko i mąkę. Posól.
Krok 2
Zagnieć ciasto, uformuj długi wałek i pokrój go na dość grube kawałki.
Krok 3
W każdym pośrodku zrób wgłębienie i włóż śliwkę bez pestki, oraz odrobinę cukru. Zasklep i ugotuj we wrzącej osolonej wodzie.
Krok 4
Następnie wyciągnij i obtocz w bułce tartej podsmażonej na maśle.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej