Wprawdzie jasnozielony seler naciowy nie należy do warzyw korzeniowych chciałbym jednak poświęcić mu trochę czasu na naszym blogu. Uwielbiam chrupkość i delikatny smak selera naciowego. Po prostu prosi się, aby jeść go na surowo aby zachować świeżość i sprężystość. Zacznijmy od klasycznej sałatki z selera naciowego – sałatki Waldorf. Podobno wymyślono ją w nowojorskim hotelu Waldorf, ale od tamtego czasu przeszła do kategorii klasyków kuchni świata.

Sałatka Waldorff:
Czas 30 minut
4 porcje

Składniki:
- 200 g selera naciowego
- garść obranych orzechów włoskich
- Sos sałatkowy Sałatka Cezar 2w1 Knorr
- 20 g rodzynków
- 1 czerwone jabłko
- 3 łyżki majonezu Hellmann’s
- 100 g czerwonych winogron
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 g sera pleśniowego typu rokpol

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszaj Sos sałatkowy Knorr z jogurtem i majonezem. Seler umyj i obierz, usuwając włókna. Przetnij go wzdłuż i pokrój w dwu centymetrowe słupki, a następnie przełóż do miski z sosem. Winogrona umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Dodaj do selera. Jabłko umyj i przekrój na pół, usuń z niego gniazdo nasienne, następnie pokrój cienkie plasterki. Dodaj orzechy oraz rodzynki i rozkrusz ser pleśniowy. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj z dresingiem i przełóż na talerze. Przed podaniem posyp grzankami.

Aby z sałatki Waldorff uczynić kolacyjny czy nawet obiadowy posiłek proponuję dodać do niej kawałki pieczonego czy smażonego kurczaka.

W następnym odcinku upieczemy wspólnie warzywa korzeniowe. Doskonale się do tego nadają.